Löfven slår in öppna dörrar i Berlin

I dessa dagar av fasansfulla TV-bilder av plågade flyktingar finns det å ena sidan EU-politiker som vill försvara gränserna med tårgas och stängsel, jaga båtar ”för att komma åt smugglare”, annonserar i arabvärldens press att vårt land är inte trevligt (Danmark, jag skojar inte), på fullt allvar uppmanar de flyende att stanna i Turkiet (Orban, vem annars) eller i sansad och iskall ton meddelar att flyktingkrisen löses inte av att mitt land tar in fler (Cameron, vars land fram till igår i stort sett inte tagit emot en syrier).

Å andra sidan, gudskelov, finns det vanliga människor som bär ut filtar och mat (Grekland, Italien och Turkiet), organiserar läger (Frankrike), tömmer affären för att ge till de övergivna på stationen (Salzburg), samlar pengar för att finansiera båtar som plockar upp båtflyktingar i Medelhavet (Tyskland), fyller fotbollsmatcherna med banderollen ”Flyktingar, ni är välkomna hit”, sätter upp affischer längs vägarna med ”Vi ber om ursäkt för vår premiärminister” (Ungern).

Och så finns det då förbundskansler Merkel som den här gången inte verkar ha kört sin låt-oss-avvakta-lite-längre-politik utan redan under några veckor nu påpekat att flyktingvågen är vårt största akuta problem just nu, gått ut med att alla syrier som kommit via andra EU-länder ändå är välkomna i Tyskland, förberett sitt folk på att minst 800 000 flyktingar väntas i år,
hållit möten och slutit pakt med franske presidenten Hollande om att vrida upp armen på alla EU-regeringar som inte är villiga att ta sin andel av flyende.

Till sist har vi statsminister Stefan Löfven som inte sagt eller gjort något flyktingrelaterat under flera veckor, vars ministrar vägrar ställa upp i debatter om frågan men som idag annonserar att NU TAR HAN TILL STORSLÄGGAN.

Vad det är?
Löfven ska möta Angela Merkel för att de tillsammans ska pressa övriga EU att dela på flyktingarna.
Modigt.

Lurar Löfven någon med detta hårda och meningslösa slag i luften?

Jadå.
Svensk massmedia rapporterar följsamt att mötet sker på Löfvens initiativ.

Nyhetsartiklarna nämner inget om att här har Löfven gjort två flugor på smällen:
Hittat en insats som kan få honom att framstå som ”aktiv i flyktingkatastrofen” samtidigt som SD:s väljare hurrar över att Löfven vill skicka flyktingarna på någon annan.

You go, Löfven!

This entry was posted in Fritt o rörligt, Sverige och EU and tagged . Bookmark the permalink.

3 Responses to Löfven slår in öppna dörrar i Berlin

 1. ylvanilsson.se says:

  Alla svenska regeringar jag har följt har försatt sig i samma EU-dvala.Det som överraskar mig mest är ändå när svenska politiker kommeer hem från EU och vänder helt om, ex-parlamentarikern Lena Eks påhopp på Bryssel om vargarna, ex-kommissionären Wallströms svala inställning och ex-Europaparlamentariker Isabella Lövins plötsliga FN-förkärlek: http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2820383-sa-starker-vi-fn-s-nod-och-katastrofinsatser

 2. Stefan Höjelid says:

  Inte mycket blev uträttat på den europeiska arenan under Reinfeldts alla år vid makten, något som delvis kompenserades av Carl Bildts aktivitet. Reinfeldt var egentligen bara en fortsättning på Perssons något ljumma inställning till Europa. Men på regeringschefsnivå tycks det fortsätta på samma sätt med Löfven. Sverige är inte riktigt med i svängen, vilket är mycket synd, och Wallström tycks ha tagit upp en gammal s-tradition, det vill säga mer fokus på det som ligger bortom Europa. Tryggast så!

  Det tycks fungera så i Sverige… och inte så konstigt då att svensken känner sig tvehågsen till det europeiska projektet i allmänhet och euron i synnerhet.

 3. Bengt O. says:

  Göra flugor på smällen? No mean feat. Men det är väl ungefär på den nivån svensk europapolitik ligger.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.