Löfvens två skott på flyktingtoppmötet

Statsminister Stefan Löfven drev två svenska krav på EU-toppmötet om flyktingar.
Bägge är fullt respektabla – däremot krockar de med varandra.

”Man har två skott på ett toppmöte”, citerar statssekreterare Hans Dahlgren förre statsministern Göran Persson, i en pedagogisk podd om hur EU-toppmöten fungerar, gjord av Nerikes Allehandas ledarskribent Lars Ströman.

(Perssons lärdomar är dock tio år gamla. Med EU:s nya strömlinjeformade och avkortade toppmöten lär ett litet land inte få tid att skjuta av sin bössa mer än en gång.)

Löfvens första skott vid flyktingtoppmötet i oktober var ett krav att EU permanentar en fördelningsmekanism vid stora flyktingströmmar. Sverige har gjort mer än rimligt, framförde Löfven extremt tydligt.
(Förslag ligger på bordet, under förhandling just nu men välkomnas förstås inte av alla EU-länder.)

Löfvens andra skott var en varning  att samarbete om gränskontroller är bra men gränsövervakning aldrig kan och får bli annat än nationell suveränitet. Varningen kommer sig av EU-kommissionen vill upprätta en europeisk gränskontrollstyrka som kan se till att gränserna skyddas på ett bra sätt (bättre än ihåliga Grekland, får man väl förmoda att det innebär och mer människovärdigt än stängslade Ungern.)

Nationell suveränitet över gränserna är en punkt som Löfven faktiskt tagit upp vid minst två toppmöten  och dessutom låtit justitieminister Morgan Johansson driva på EU-möten på lägre nivå.
Det är lite oklart varför det känns som en så brännande fråga just för den svenska regeringen att driva i dagsläget – lurar någon i vassen som vill ta över Sveriges gränsskydd? – men föralldel, visst känns det logiskt att gränsövervakning förblir nationell suveränitet.

En krock mellan Löfvens bägge krav uppstår emellertid för att, i dessa dagar av stark inströmning av flyktingar, det finns flera EU-regeringar som inte litar på att länderna i första ledet försvarar EU-gränsen ordentligt.
Många människor släpps in och släpps vidare, som vi sett, och de vandrar då norrut.

Men varför skulle länderna söderut skärpa gränskontroller och sedan hålla tillbaka flyktingarna (hos sig) om länderna norrut inte har lust att ställa upp med avlastning och omfördelning av de flyende?

Då får vi ett antal länder som anser att EU måste kunna skicka in gränskontrollstyrkor även mot ett EU-lands vilja…medan andra länderna inte ser något skäl att gå med på det,  om de inte i utbyte får en permanent fördelningsmekanism.

Och så har vi Sverige då, som väl får fundera över var krutet används bäst.

 

This entry was posted in Fritt o rörligt, Sverige och EU and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Löfvens två skott på flyktingtoppmötet

  1. Pingback: Så vad tänkte Löfven säga om gränskontroll i EU:s händer? | Brors & Elvis om Europa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.