Maka på er – här kommer Brik

Med stor möda har tyskarna övertygats att tillåta eurons krisfond att få utökad kapacitet – istället för 500 miljoner euro, 700 miljoner.
Svårt att tro att den summan skulle få Soros och hans efterföljare av spekulanter att tveka.

Det tror tydligen inte ens européerna för de säger självbelåtet att nu har de gjort sitt. Nu är det upp till övriga världen – via IMF – att bidra med kapital för att skydda Europa.

Övriga världen verkar svårflörtad. I botten finns förstås haken att Europa faktiskt har gott om kapital, det är bara att ägarna och förvaltarna till kapitalet sitter still – det verkar tryggast så.

Och sedan tycks Bricländerna vara rasande över Europas andra lösning på krisen – hårda sparåtgärder. Det drabbar Bric-ländernas export och ekonomi.

Men de tar tillfället i akt när det infinner sig. Först vill de se nästa Världsbankschef för en gångs skull INTE utnämnas av USA, utan av Bricländerna.
Sedan vill de starta en egen Bric-bank, eftersom Världsbanken envisas med att styra sina lån till världens fattigaste länder och snåla med lån till Indien, Kina och Brasilien.

Kort sagt – de utmanar det amerikanska och europeiska världsherraväldet.

Hur det går på IMF-mötet i Washington efter påsk kanske ger oss en antydan om hur makten fördelar sig numera mellan de gamla världsherrarna och deras utmanare.

This entry was posted in Globalt maktskifte and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.