Medan Merkel sitter under korkträdet och luktar på blommorna

Det är ett fascinerande skådespel att följa politikers reaktioner på att den hittills smått teoretiska flyktingfrågan nu fått både ansikte, fötter och röster.

Igår var de unga männen i franska Calais ett avskyvärt problem man inte kunde fått fort nog översänt till England.
Idag befinner sig en avdelning av det franska Migrationsverket i tyska Munchen för att övertala 1 000 flyktingar att följa med till Frankrike och få asyl.
(Det går så där men de delar tappert ut sina broschyrer.)

I Storbritannien betraktar man avundsjukt och oroligt hur Angela Merkel tycks ha fått tag på något som såg ut som ett hot men kanske är en möjlighet? Håller vi på att göra bort oss?

I Danmark vet man inte om man ska jubla över att de skrämmande flyktingar som myllrar över gränsen inte vill stanna hos dem eller om man borde bli förolämpad.
De springer, de fäktar med armarna, de tjuter högt för att värja sig mot alla försök att få dem registrerade:
”No Denmark! No Denmark!”
Polisen är ju snäll i Danmark, varför begriper de inte det?!

”De är GLADA att få lämna Danmark. Ja, är det en sak som står klart så är det att de är GLADA att få lämna oss”, rapporterar DR:s reporter på plats bland de märkliga människorna i TV-nyheterna och tar det för säkerhets skull en tredje gång:
”De är GLADA!”

Va? Danska politiker har ju bedyrat i åratal att alla miljoners människor i Mellanöstern bara är ute efter att  komma hit och lyfta bidrag.

I Sverige har Folkpartiet fattat galoppen – saker har förändrat sig över en natt, get with the program – och öppet svängt 180 grader från frivillighet i kommunalt flyktingmottagande till påtvingat – kräver vi det av EU så måste vi kanske i logikens namn kräva det av oss själva.

Stefan Löfven har förstås inte fattat denna galopp heller, även om hans egna medborgare   fyller järnvägsstationerna för att välkomna de flyende.
Han upprepar sina mantra:
Andra i Europa måste också ta sitt ansvar!
Danmark måste följa reglerna!,måste registrera och ta deras asylansökan!

Verkar som  mamma Merkel ensam lyckas behålla fattningen.

This entry was posted in Övrigt and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.