Mössen som ryter

Det finns uppenbarligen inga gränser för vad europeiska regeringar kan acceptera i form av amerikansk övervakning.

Våra regeringar tillåter hela den massiva övervakning som pågår dagligen  av europeiska medborgare och företag  att fortsätta, eftersom amerikanerna vänligt nog lovat hålla samtal med oss om saken.

Brittisk polis kan rentav – för att göra amerikanerna en tjänst – tillåta sig att stoppa sambon till en NSA-avslöjande Guardian-journalist med hänvisning till terroristlagarna, hålla honom inspärrad och förhörd under nio timmar plus frånta honom dator och mobil.

Närmast ansvarig EU-kommissionär Viviane Reding sa i somras överslätande till Europaparlamentet att USA:s justitieminister Eric Holder har tagit den europeiska oron på stort allvar även om hon kanske inte fått svar på precis alla sina frågor ännu.

Men alla är inte lika överseende. G29 – ett kodnamn för Datainspektionen i EU-länderna  – tänker utreda saken.
G29 har skrivit till Viviane Reding och begärt information. De påpekar att kompetent myndighet att utreda saken är de själva och därför tänker de nu utreda.
De vill till exempel veta: Vilka personliga uppgifter om européer har överlämnats till USA? Har USA begränsat insynen i dessa uppgifter och gett européer möjlighet att klaga över hanteringen?

Annars bryter någon mot europeiska persondataskyddet. Och då räcker det inte med Obamas lugnande svar: Vi tittar bara lite, när vi absolut måste.

This entry was posted in Fritt o rörligt and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.