Nån-annan-ismen i Aten

Mikis Theodorakis har dykt upp på scenen och kallar på folket att översvämma gatorna.
Över 80 år gammal men med folkets kärlek i behåll.

Han tror att den handräckning som konkursmässiga Grekland lär erbjudas i kväll (euroministermöte, allt ryktas vara på plats till slut) är en konspiration från ”det tysk-fransk amerikanska militärkomplexet”.

”År 2009 hade vi gott om pengar,” argumenterar den gamle moståndsmannen, ”men på två år har EU:s trojka, IMF och Greklands egna regering pressat ner landet till ground zero.”

Lockande teorier för människor som genomlevt fem års recession.
Tyävrr  bortser teorin förstås från en liten detalj som att grekerna lånat en väldig massa pengar, satt sprätt på dem och nu inte har ett öre kvar för att betala tillbaka.

Teodorakis lär vi få höra mer av inför valen som Grekland ska hålla i april. De två största partierna (konservativa Nea Demokratia och socialistiska Pasok), som svurit trojkan att genomföra begärda reformer, har tillsammans inte mer än 26 procent av rösterna.

Tre små vänsterpartier lockar fler än så, enligt opinionsundersökningar.

Även om  Grekland ikväll ser ut att få sitt nödlån på 130 mdr euro (plus att privata sektorn skriver av sina lån i storleksordningen 100 miljarder euro), och därmed kan betala av på de stora lån som förfaller om ett par veckor, vågar man nog inte hoppas att den grekiska botten är nådd. 

This entry was posted in Euron and tagged , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.