Nobelpris…schnobelpris…

Den amerikanske nobelpristagaren Paul Krugman i ekonomi har upptäckt att Europa inte ser ut som han trodde (påpassligt upplockat av Bengt O Karlss0n).  

Skillnaderna mellan rika och fattiga länder är inte större än skillnaderna är mellan fattiga och rika amerikanska delstater.  Hans tvärsäkra argument att finanskrisen beror på att euron är felkonstruerad vacklar plötsligt.

De senaste tre åren har han envist upprepat att euron kommer krascha nästa månad – eller Grekland kommer lämna euron – eller Spanien  kommer lämna euron… nej, vänta! Det blir Irland som kommer att lämna euron…

I maj 2012 hade – enligt Krugman – den grekiska exiten i stort sett redan hänt och de spanska och italienska bankerna var i princip redan krossade.

Nu skriver Krugman oväntat att den egentliga skillnaden mellan USA och eurozonen är att amerikanerna uppfattar sig som en nation och handlar därefter.

Vad ska Krugman skriva härnäst? Kommer han upptäcka att européerna sedan 2009 hållit på att skapa ett tajtare  valutaområde med gemensamt beslutsfattande långt in i de nationella detaljerna?

Plötsligt kan det bli intressant att läsa Krugman igen.

This entry was posted in Euron and tagged . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.