Låt oss byta ämne – ska vi vara med i bankunionen?

Danmarks centralbankschef Lars Rohde har skruvat upp volymen för att bli hörd: Danmark måste gå med i bankunionen.

Bankunionen är till för konsumenterna, anser Rohde. En hint om att det kan ligga något i det han säger, är att danska bankföreningen (Finansrådet) inte är angelägna att gå med. Deras utredning landar i att Danmark ska ”vänta och se”.
”Vänta på vadå?”, frågar Rohde, som anser att nu när stresstesten av europeiska banker klarats av, så ligger alla fakta på bordet.

Finansrådets oro över att danska banker i en framtida kris skulle tvingas betala till konkursmässiga sydeuropéer, viftar centralbankschefen bort. Tyskland, Finland och ett antal andra länder hade samma bekymmer. Bankunionen har riggats så att det inte ska kunna hända.

Lars Rohde påpekar att nackdelen med att stå utanför, är att det relativt sett blivit dyrare för internationella investorer att satsa på danska banker.
ECB:s stresstest betyder att godkända europeiska banker har en godkännandestämpel som heter duga. Danska banker har det inte.
Att den danska finansinspektionen sägs ha kontroll över landets banker lugnar knappast någon – Finanstilsynet var under den senaste krisen blind för en lång rad småbankers problem ända till dagen de kraschade.

Var finns den svenska debatten om bankunionen?
Rohdes svenska kollega, riksbankschef Stefan Ingves uttalade sig om bankunionen senast i 2012… när den bara fanns som en tanke ännu, inte ett förslag.

Den svenska bankföreningen för sin del, har så sent som i november i år samlat sig till den bestämda åsikten att ”debatten måste börja”.

Jag hittar dock en svensk professor  med lysande meriter (Mats Persson, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, ledamot av Kungl. Vetenskapsakademien och Nobelkommittén för ekonomipriset) som diskuterar ämnet i november 2013.
Han är emot.

”…Därför är EU-kommissionens ursprungliga tidsplan om den 1 januari 2013 ganska märklig. En kommission som har en så orealistisk uppfattning om hur en bankunion fungerar – kan den verkligen bygga upp en bra union?”

Det var hans starkaste motargument, att tidsplanen var så fånig att projektet också måste bli fånigt.
(Jag hoppar då generöst här över de rent felaktiga argumenten, som att Persson tror att det är EU-kommissionen som konstruerar bankunionen istället för euro-regeringarna och EU-institutionerna tillsammans. Eller att bankunionen skulle retroaktivt finansiera konkursmässiga banker. )

Den 31 januari 2013 var den första pusselbiten på plats.

Och nu är den verkligen här, bankunionen. Med stresstester och allt.
Så frågan är, professorer, riksbank, bankförening och riksdagsmän –  hur gör vi i Sverige?

 

 

This entry was posted in Danmark, Euron and tagged , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.