Nu vet vi – Löfven är en EU-novis

Vi visste att Stefan Löfven är ny på att vara statsminister, vi har förstått att han också är en nybörjare vad gäller hur riksdagen arbetar.
Nu ser vi  att Stefan Löfven även är en novis på EU.

Redan inledningsorden på gårdagens EU-nämnd avslöjade en man som lever i en gången tid.
Satt han faktiskt och  upplyste EU-nämnden med dess veteraner i EU-politik, däribland flera f d EU-parlamentariker om att ”styrkan med svenskt EU-medlemskap är att vi kan påverka EU”?

Och fortsatte han verkligen sedan sitt ”Goddag Yxskaft”-tal med att berätta att Sverige kan inte alltid få sin vilja igenom i EU? (”EU-arbetet är fullt med kompromisser, vi ska inte tro att vi alltid kan bestämma över slutresultatet.”)

Satt han sedan faktiskt och sa till EU-nämnden att frågan om ja-eller-nej-till-EU
är förlegad?, en fråga som överhuvudtaget inte nämnts i svensk EU-debatt sedan 2003 och redan då skrattades bort som överspelad?

Svarade han faktiskt två ledamöter i EU-nämnden att ”frågan finns inte på dagordningen och därför inte kan tas upp på toppmötet”?
(varav den ena var en klimatfråga, alltså toppmötets huvudämne, och den andra TTIP, vilket Sjöstedt vänligt tipsade honom kommer att tas upp i korridorsnacket)

Vet han inte att han som Sverige statsminister har rätt att ta ordet ”därnere” (hans uttryck för EU) och säga precis vad han vill? (…för att inte tala om att påverka dagordningen i förväg)

Stefan Löfvens okunskap om svenskt EU-arbete måste vara monumental.

Gårdagens röra om mandat för klimatmålen i EU-nämnden (beskrivs i de flesta media men Oksanens blogg kan särskilt rekommenderas!) kan antagligen förklaras med Löfvens uppenbara okunnighet om det EU-samarbete han nu ger sig in i.

För de flesta som följde EU-nämnden igår var Löfvens idé om  att ta med ett högsta och ett lägsta bud med sig till EU-förhandlingar om klimatmål, rätt och slätt bisarr. De flesta trodde att de helt enkelt hörde fel.
Som Jonas Sjöstedt sa; ”Om man går in till företaget och begär 119 kr mer i lön men samtidigt säger att man kan godta 107 kr, så är det inte troligt att man går ut därifrån med 119 kr.”

Men Löfven lever fortfarande i en ”vi-och-dom-värld ”där ”vi” är Sverige och i hans huvud inte en del av EU.
Han trodde att han i EU-nämnden ”satt med sin delegation” (hans egna ord) och diskuterade förhandlingsupplägg innan han gick in till ”dom”.

Därför var det naturligt för Löfven att resonera om att ”Vi vill gärna ha 50-40-30 men ser att det kan bli svårt att nå, så jag vill ha er accept på att lägga mig på 40-27-30”.
För EU-nämnden blev upplägget förstås obegripligt.

Vet inte Löfven att vad som sägs i EU-nämnden är offentligt? Att kamerorna är påslagna? Att media som rapporterar läses utanför Sverige? Att EU-ländernas ambassader och EU-kommissionens kontor i Stockholm självklart rapporterar om den svenska hållningen (hållningarna…) till sina huvudstäder?

Nå, han är helt ny.
Nu vet vi i alla fall att Löfvens resor under de många åren som internationell sekreterare knappast gick till Europa.

 

This entry was posted in Ministrar o struntprat, Sverige och EU and tagged , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Nu vet vi – Löfven är en EU-novis

 1. conny says:

  Det känns tryggt att Löfven ska styra sverige,ha,ha

 2. Bengt O. says:

  Jag har just sett filmen. Hjälp…

 3. ylvanilsson.se says:

  Tyvärr. Eländet finns på film. Sjöstedt räddade honom genom att begära time-out (finns det ens i riksdan???) och privat förklara hur fel ute han var. Vågar man hoppas att Löfven har dolda styrkor på nåt annat område?

 4. Bengt O. says:

  Säg att det inte är sant…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.