Och Norge stormar fram i täten igen

Svenska Kraftnät åkte av i kurvan medan norska Statnett stormar fram.

SvKs utbyggnadsplaner för de närmaste åren ger i alla fall det intrycket. Den stora satsningen över västra Sverige till Norge ställdes ju lite snopet in förra året.
Norska Statnett var inte intresserade.

Det berodde på att Norge har mer lönsamma planer på gång: En kabel för att skicka vattenkraftsel till Tyskland på 1 400 megawatt blir klar 2018. En kabel till Storbritannien ska ligga klar 2020 också på 1 400 MW.
Man tjänar bättre på att sälja elen där, deras elpriser är högre.

Med de nya kablarna ökar norsk exportkapacitet med 50 procent. Norge har redan en kabel till Nederländerna och tre till Danmark med en fjärde under utbyggnad (= 5 200 MW).

Norge har energiöverskott och ett nära grannskap till en europeisk kontinent som behöver trygg el, förnybar el och mycket el. Man utnyttjar tillfället.

Sverige har också ett energiöverskott, ett nära grannskap till en europeisk kontinent som behöver trygg el, förnybar el och mycket el.
Så hur ser Svenska Kraftnäts utbyggnadsplaner ut?

Sverige har en kabel till Polen på mer blygsamma 600 MW och en annan till Tyskland på samma kapacitet.
År 2016 ska den delvis EU-finansierade Litauen-kabeln på 600 MW stå klar.
Och i våras tecknade Svenska Kraftnät ett avtal om ännu en Tysklands-kabel med lite större kaliber (700 – 1 400 MW) som blir klar 2025.

Låååångt efter norrmännen, alltså.
(Och inte  ens om tio år i kapp danskarna, som idag klarar exportera över 3 000 MW samt bygger ytterligare 1 100 MW.)

”Sverige har i dag en stark kraftbalans och den kommer att bli ännu starkare de kommande åren. Det ger låga elpriser för svenska elkonsumenter och stärker den svenska industrins konkurrenskraft”, skriver Sweco i en rapport från december 2014.

Fast kalkylen är också att fler förbindelser till utlandet ger en utjämning av elpriset mellan vårt låga och det kontinentala höga – alltså en trolig höjning i Sverige.
Är det därför vi låtit bli att bygga/planera fler förbindelser?

Då har vi kalkylerat fel. Vi har som bekant en nordisk elmarknad vilket betyder att alla norska (och danska) kontinentalförbindelser kommer att föra in prisutjämningen till oss i vilket fall som helst.
Branschbedömare har redan räknat ut vår prishöjning för den norsk-brittiska kabeln.

En skillnad är förstås att genom kabeln kan Norge sälja fullt ut av sitt överskott till de nya högre priserna.
Medan vi i Sverige inte kan plocka hem på gungorna vad vi förlorat på karusellen – för vi har inte satsat lika helhjärtat på att koppla upp oss.

För, som teknikkonsulterna Sweco skriver, apropå att vårt svenska elöverskott kommer att växa de närmaste åren:
”…
ett ökat elöverskott kräver också att det finns tillräckliga utlandsförbindelser för att få avsättning för elen när den inte behövs i Sverige.”

 

This entry was posted in Fritt o rörligt and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.