Om Cameron, hans huvud och en vägg

Man måste ge David Cameron erkännandet att han försöker.
Han gör sitt bästa att leva upp till sitt förhastade löfte till väljarna att han ska omförhandla Storbritanniens medlemskapsvillkor med EU.

Först tog han över den franske presidenten till sin hemmaplan och bearbetade honom. Olyckligtvis hade en av hans pressmänniskor övertygat Cameron att de bägge herrarna borde bli sedda på en folklig plats – en typisk engelsk pub – i färd med att ta en öl.
En fransk president, verkligen?

Bilderna väcker ett obestämt obehag och för övrigt tog förstås  Francois Hollande inte en öl. Stående vid disken. Som en arbetare.
Sedan hämnades Hollande med att meddela den samlade brittiska pressen att Camerons hopp om ett omförhandlat avtal ”inte är en prioritet”. Vilket är franska för: ”Det kan du bara glömma”.

David Cameron bjöd då över Hollands premiärminister Mark Rutte, ständigt upptagen liksom Cameron, med att övertyga sitt folk att han är lika trött som de, på att EU lägger sig i. En själsfrände?
Nja. Rubriken efter det mötet blev: ”Ense om diagnosen, oense om boten”
Holland har en helt annan agenda i EU även om kritiken kan likna den brittiska.

Den oförtröttlige Cameron inviterade så kejsarinnan av Europa, Angela Merkel. Hon fick hela VIP-programmet, fick hålla tal i parlamentet och dricka te med drottningen.
Resultatet?
Hon klev in i lejongropen av folkvalda EU-skeptiker och meddelade att Storbritannien inte kan behandlas annorlunda än andra länder.
Att hennes prioritet var att knyta euroländerna närmare varandra.
Men att hon verkligen uppriktigt hoppas att den omistliga vännen Storbritannien väljer att stanna kvar i EU.

Camerons folk skulle nog inte ha förhands-preparerat pressen med löften om att Merkel här och nu tänkte bevilja britterna specialvillkor. Den historien fick vingar, nådde så långt som att trosvisst upprepas i svensk press.
Före mötet.
Rapporteringen blev så mycket beskare efter mötet.

This entry was posted in EU-rätten and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.