Österrike överraskar

EU-toppmötets konklusion i maj om att ”arbeta vidare på åtgärder mot skattefusk” innebär större framsteg än det låter.

Krafttag mot skattefusk låter som en svensk önskedröm men råkar vara ett högaktuellt ämne i de flesta EU-länder just nu. I Tyskland är det en het fråga i valkampanjen. I Frankrike, Italien, Spanien med flera, under hårt tryck att att minska statsskulden,  handlar det förstås om att dra in nya miljarder pengar till statskassan.

I Storbritannien och på Irland är den stora skandalen för dagen att de amerikanska jättarna Facebook, Apple, Google och Starbucks lyckas göra mångmiljardaffärer och ändå inte betalar många kronor i skatt.

Så EU-länderna är rätt överens om att ta till hårda tag mot skatteflykt.
Luxemburg stretar emot en aning men mindre än förut. Nu lovar man att göra något åt sin banksekretess… om bara Schweiz, Liechtenstein och de andra först tvingas göra detsamma.
Den saken är omhändertagen. EU ska i förhandlingar ska sätta press på skatteparadisen att täppa till utgångar.

Så var det då bara Österrike kvar som absolut velat rädda kvar sin rätt att låta folk öppna bankkonton under vilket namn som helst. Kalle Anka.påstås ha många konton i alplandet.
Men även Österrike rör på sig. Budet på toppmötet från Österrike var, att om landet får behålla banksekretessen för österrikiska konton så kan man ställa upp på att lämna ut information om utlänningars innehav.

Överraskande. Österrikiska skattemyndigheter skulle bli de enda i Europa som inte kan skaffa  information om sina medborgares bankinnehav.

Det kan EU leva med. Före årets slut, enades toppmötet, ska man ha beslutet taget om automatiskt utbyte av bankinformation.

This entry was posted in Konkurrenspolitik. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.