Reinfeldt på ännu ett obehagligt EU-möte

Statsminister Fredrik Reinfeldt må ha startat sin regeringstid som moderat och EU-vän men ju längre han suttit som regeringsledare, ju mer tydligt har det blivit för honom att han gillar nationalstaten bäst.
Man rår sig själv, lite mer.
Liksom.

EU:s alltmer hårdnade grepp om sina medlemsländer – tajtare och tajtare i krisens kölvatten – gillar han inte. Den ”EU-vänlighet” som moderaterna skyltade med i opposition, den är borta.
Sverige bedriver inte länge konstruktiv, offensiv politik i Bryssel. EU går framåt på ett jobbigt sätt och regeringen har hamnat på ett ständigt nej, nej, nej….

Så här låter Reinfeldt när han går in till ett toppmöte som ska diskutera en bankunion – en reform för att låta skattebetalare slippa notan nästa gång en bank går under.:
”Vi ställer väldigt tuffa krav som vi inte alls är säkra kan bli mötta”.

Det var utgångspunkten för hans deltagande i diskussionen. Han gjorde redan från början sitt bästa för att försäkra sig att Sverige kan säga nej.

Ett av hans krav var t ex att ”garantera svenska skattebetalares pengar”.
Tack för omtanken, statsministern. Förslaget är annars utarbetat just för att låta ALLA Europas skattebetalare slippa räkningen.

Lustigt nog startade hans företrädare Göran Persson sin regeringstid från vad som föreföll vara helt motsatt den moderata ståndpunkten – han var emot euron och gick tidigt ut till världspressen för att meddela omvärlden att euron var enligt hans åsikt ”a risky and shaky project”.
Lika hjälpsamt den gången som Anders Borgs dystra framtidsprofetior är idag.

Persson landade så småningom på åsikten att det nog trots allt var i svenskt intresse att vara med, även om han aldrig fick hela sitt parti med på den linjen.

Idag gör Reinfeldt vad han kan för att få sossarna att komma ut stort som euroskeptiker. Det skulle dölja hans egen omvändelse.
”Jag har EU-nämnden bakom mig för att säga nej till ett svenskt deltagande”, förklarade Reinfeldt också för journalisterna före EU-toppmötet.

I somras stod han inför EU-nämnden och förklarade sitt avståndstagande på junitoppmötet med:
”Ni ville ju att jag skulle säga nej, eller hur? Jag gjorde det på ert uppdrag.”
(Säg att ni minns!)

Så länge sossarnas EU-linje dikteras av en blandning av några djupt osäkra och några starka euromotståndar-sossar i EU-nämnden ( Bo Bernhardsson…) så har Reinfeldt något att gömma sig bakom.

Men skulle den nye s-partiledaren Stefan Lövén komma ut som förespråkare för att hänga med EU som nu är på väg att ta stora kliv framåt i integration, då får vår statsminister ta bladet från mun och erkänna att han tycker som David Cameron:
”Varför kan vi inte gå tillbaka till den goda gamla tiden och bara ha en varumarknad tillsammans?”

This entry was posted in Sverige och EU and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.