(s) och Junckers magiska trick

”Sverige ber EU om mångmiljardstöd”, rapporterar Ekot.
Regeringen har lämnat in en lista med svenska projekt som man hoppas att Junckers famösa 315 miljards-fond ska finansiera. Tunnelbana, järnväg och elkabel över till Finland bland annat, så att vi kan exportera vårt svenska elöverskott.

Å ena sidan är det lite ironiskt att Sverige ber EU om pengar för investera, med tanke på hur ofta européerna förgäves försökt förmå Sverige, Tyskland och andra välmående EU-länder att investera av sitt överskott för att få igång den tröga europeiska ekonomin.
Finansminister Andersson påpekar själv att Sverige inte har problem med att låna upp på annat håll (men tillägger att ur fonden blir lånen billigare för oss svenskar).

Å andra sidan är det kanske utmärkt.
För varje regering som ber om pengar ur fonden, finns en regering som också letar pengar på annat håll för att faktiskt kunna genomföra dessa publikt/privata samfinansieringsprojekt.

Eftersom varje EU-regering likt den svenska har lämnat in en egen önskelista – sammanräknat över  2 000 projekt lång  – kanske Junckers vilda idé om att starta med 10-12 miljarder euro för att landa i investeringar värda 315 mdr euro, kan ge något.

 

This entry was posted in Sverige och EU and tagged , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.