Skotsk-engelska skilsmässogräl

Ett internt gräl i Skottland om pundet – borde man behålla det brittiska pundet om Skottland blir självständigt eller inte? – har just fått ett tydligt svar. Det brittiska finansdepartmentet har utrett saken och konstaterar att om Skottland vill lämna Storbritannien måste en ny valutaunion förhandlas fram.
Och då kommer London vilja begränsa det fria Skottlands nyvunna frihet att dra på sig skulder, att ha budgetunderskott och att beskatta hur som helst.

Nu verkar de skotska självständighetsförespråkarna inte bry sig alltför mycket. Ledaren för frihetskampen tillika Skottlands ”statsminister”, Alex Salmond, svarar med att förolämpa brittiske finansminister George Osborne och hans förmåga att sköta en ekonomi.

Salmond lutar sig kaxigt mot en opinionsundersökning som visade att över hälften av skottarna vill att beslut om skatter, utgifter och välfärd ska tas i Skottland. Men den undersökningen var förstås beställd av SNP, hans eget parti.
Totalt sett är fortfarande de skottar som vill stanna i Storbritannien fler – 56 procent.

Möjligen är det därför inte en PR-mässigt bra idé för SNP att vifta med det uppenbara men knappast lockande alternativet, euron. Samtal med Bryssel om tänkbara inträdesvillkor måste ske i hemlighet.

Den spännande folkomröstninen går av stapeln den 18 september 2014.

This entry was posted in Utrikespolitik. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.