Strejka med förnuft, säger EU

Om gårdagens EU-förslag är en mätare på hur stark socialdemokratin står i Europa just nu, så står sossarna riktigt, riktigt svagt.

Uppvaktningar, demonstrationer, protester, parlamentsdebatter…men nej. I deras längsta och mest högljudda politiska kamp i Europa sedan 2004 har de just gått på pumpen.
Igen.

Frågan handlar om utstationering av arbetare – mer känt som Vaxholmsbråket där Byggnads strejk och lockout mot lettiska företaget Laval slutade med en förlust i EU-domstolen.
Förlust för facket.

Domstolen sa ungefär att Sverige kunde visst kräva kollektivavtal av lettiska arbetare som arbetade tillfälligt i Sverige men man måste låta sig nöjas med lettiska kollektivavtal.
Brutalt uttryckt: Fackförbunden utsätts också för konkurrens på den gemensamma marknaden.

Inte ens strejkrätten är helig, sa domstolen (understruket i det senare fallet Viking). Den får inte användas oproportionerligt.

De europeiska fackförbunden och den europeiska socialdemokratin har rasat mot domarna sedan de föll. När Barroso ville bli omvald som kommissionsordförande, tvingade sossarna i Europaparlamentet honom att lova ompröva direktivet för utstationering av arbetare, i utbyte för deras stödröster.

Nu har han omprövat.
Och landat i åsikten att domstolens ord gäller.

Så i den nya förordningen sägs visserligen att strejkrätten måste respekteras men den ska vägas mot  den lika starka rätten för företag att utan hinder bedriva verksamhet i andra länder.
Facken har inte oinskränkt rätt att försvara svenska jobb.

Vad kommissionen i övrigt gör i  ett nytt direktiv är att försöka strypa kryphålen för företag som fuskar med utstationering av arbetare.
De där brevlådeföretagen som egentligen inte sänder ut arbetare tillfälligt utan upprättar ett företag i ena landet för att ”sända” dem med lägre löner till ett annat –  det ska bättre samarbete mellan myndigheter få bukt med.

Liksom det utbredda ofoget med att anlita underleverantörer som anlitar underleverantörer som anlitar underleverantörer… och till slut står arbetare i en svensk Volvofabrik som arbetar för 10 kronor i timmen men det har Volvo ingen aaaning om.
Detta ska få ett slut genom att huvudleverantören får ett betalansvar för att underleverantörer följer lagar och avtal.

Gissningsvis blir det lätt att få igenom den delen i svenska riksdagen. Riksdagen enades nämligen om exakt detta bara dagen innan EU-förslaget lades.

Inga hurrarop från facken och sossarna kom för den sakens skull,  inga protester heller.
Men det var strejkrätten de ville ha.
Nu får de ta en ny strid i Europaparlamentet. Utan att ha den politiska majoritet som skulle kunna ändra på, vad de har försökt få ändrat länge, länge.

This entry was posted in Fritt o rörligt and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.