Svensk seger för rutten – och giftig – fisk

Surströmmingen är räddad!, utropar vår europaparlamentariker Anna-Maria Corazza Bildt i sitt senaste pressmeddelande.
Puh!

Vi som fruktade att EU skulle förbjuda försäljning av giftig fisk.

EU har ju satt en gräns för hur mycket dioxin som livsmedel får innehålla.
Dioxin är tunga kemikalier. Om man får i sig det, lagras det i kroppen och sköljs inte ut.
Mest dioxin finns i fisk, särskilt fet fisk för det är i fettet som dioxiner lagras. 

Sill och strömming från Östersjön innehåller förbjudna halter.
Vilket kunde bli  surt för den som gillar surströmming. (Eller ”rotten fish” som brittisk press kallar det.)

Men den svenska regeringen kämpade en hård kamp när dioxingränsen sattes för några år sedan, för att svenskar ska få fortsätta äta giftig fisk.
Surströmmingen stod ju på spel.
Och 400 östkustfiskares jobb.

Nu har EU följt upp hur det gick med dioxinet. Alla länder har fått skicka in bitar av livsmedel för testning.
Vem hade mest dioxin? Av 23 testade europeiska länder har Sverige en delad tredjeplats.

De svenska europaparlamentarikerna kastade sig då också in i kampen för att strunta i gifterna. EU föll till föga. Så nu har vi svenskar fått en permanent rätt att äta mer gifter i maten än andra.

Men, å andra sidan – surströmmingen är räddad.

 

This entry was posted in Övrigt, Sverige och EU and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.