Tänt var´e här!

I dessa tider av folklig/populistisk ilska i länder som Danmark, Irland och Storbritannien över att östeuropéer kan komma till landet ”…och ha rätt till bidrag från första dagen”, slänger EU-domstolen in en handgranat i diskussionen.

I ett domstolsutslag säger EU-domstolen att:
a) Ett EU-land kan inte begränsa rätten till bidrag med krav om att personen ifråga är bosatt (mantalsskriven) i landet,
b) Rätten till likabehandling kan inte upphävas av att ett land har dåliga statsfinanser.

Intressant men explosivt.

Dock medger domstolen (puh!) ett EU-land rätten att begränsa bidrag till EU-medborgare som har stark anknytning till deras land.
I det här fallet anser domarna mer bestämt att Luxemburg inte borde neka gränsarbetares barn studiebidrag. Luxemburg skulle t ex kunna kräva att föräldrarna har arbetat ett visst antal år i Luxemburg, för att fastställa anknytningen.

Mitt stalltips blir att brittiske premiärministern Cameron blir först ut av sina kolleger med att kräva att EU ändrar sina regler på det här området. Österrike (ilskna som bin över tyska studenters intrång på universiteten) blir tvåa, möjligen slagna av Danmark (ilskna som bin över alla icke-danskars rännande på dansk mark).

Fotnot: Judgment in Case C-20/12, Elodie Giersch and Others v Luxembourg.

This entry was posted in Fritt o rörligt and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.