Tjeckien kan byta (EU-) fot

Det blev ex-kommunisten, vänsterpolitikern Milos Zeman som vann Tjeckiens presidentval i helgen.
Han gratulerades varmt av en belåten avgående president. Ultrakonservative Vaclav Klaus  stödde öppet Zeman framför  den konservative rivalen Karl Schwartzenberg.

Nationell politik kan lätt te sig märklig sett utifrån.

Intressant för oss utomstående är förstås om inställningen till EU förändras. Vaclav Klaus avskydde EU och gjorde det till sitt huvudbudskap.
Det gjorde honom populär hos många tjecker – han ”försvarade” hemlandet, särskilt i arbetarklassen och på landsbygden.

Nye presidenten Zeman anses  EU-vänlig (vilket för all del även gäller hans rival) men vann också sitt väljarstöd från arbetarklassen och landsbygden.

EU hade förmodligen mycket lite med att göra hur tjeckerna röstade. Aristokraten Schwartzenberg hade en del emot sig  men kanske mest att hans parti TOP 09 sitter i en alltmer avskydd regering vars nedskärningspolitik blivit tuff för befolkningen.
Det är inte osannolikt att Zeman vann på att inte vara förknippad med regeringen.

Internt i Tjeckiens regering har partierna  fört en bitter strid om Tjeckien borde delta i EU:s pågående integration eller ej.
Regeringschefen  Petr Necas med bas i EU-skeptiska partiet ODS har sett till att  Tjeckien  följt den brittiska EU-politiken och inte anslutit sig till Euro Plus Pakten från 2011, inte till Fiscal Compact från 2012 och uttalat stark kritik av bankunionen.

Nu lägger sig Zeman i.
Han börjar med att kräva nyval, väl vetande att ODS har lägre opinionsstöd än den socialdemokratiska oppositionen.
”Presidenten är ingen krukväxt som står i en vrå och som man går och vattnar då och då”, säger Zeman.

Ny regering kan ge ny EU-politik.
Eller inte.
Cameron har trots allt skäl att vara nervös, hans varmaste anhängare bland icke-euroländerna, kan falla.

This entry was posted in Euron and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Tjeckien kan byta (EU-) fot

  1. Varmaste? Ja, Borg och Reinfeldt verkar kanske mera coola men nog är det samma själarnas sympati och ”följa David”-politik som tidigare”följa Toni.”

    Om Schwartzenbergs misslyckande har du kanske rätt men jag misstänker att hans taktiska feltramp i Sudetenfrågan också spelade in rätt kraftigt liksom det faktum att han är gift med en österrikiska som inte talar tjeckiska och själv talar med ”tysk” accent enligt vad man skriver här. Hans stöd kom ju i rätt hög grad från yngre personer och storstadsbefolkning som kanske inte bryr sig om sådana saker i lika hög grad.

    Olycksbådande är att Klaus förklarad sig vara lättad över resultatet. Bättre borde det dock bli och nu får vi se om Zeman vågar hissa EU-flaggan över Hradschin – för att nu använda denna stavning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.