Tobakslobbyn går till domstol

Det amerikanska tobaksbolaget Philip Morris som förra året förstummade Bryssel med sin närgångna lobbying för att slippa striktare tobaksregler, gör nu ett nytt försök att urvattna tobaksdirektivet.
Domstolsvägen.

Philip Morris hävdar att tobaksdirektivet strider mot EU-fördraget.
Först, därför att… ”EU har kompetens att förbättra den inre marknaden men att flera delar i tobaksdirektivet åstadkommer motsatsen”.

Kanske har tobaksförsäljarna inte uppfattat att i EU-lagstiftningen är folkhälsa ett argument som kan trumfa fri rörlighet för produkter?

Sedan, därför att varningstexterna som täcker 65 procent av cigarettpaketen ”strider mot konsumenters grundläggande rättighet till information om produkten de köper”.
Alltså, mer ”information” från Philip Morris – en medborgerlig rättighet vi förnekas?

Slutligen ges EU-kommissionen rätt att utöka ett förbud mot vissa e-cigaretter om tre EU-länder funnit starka skäl att förbjuda dem.
Detta ger kommissionen för mycket makt över EU-länder, hävdar Philip Morris.

Frågan blir då om EU-kommissionens och parlamentets jurister kan EU-fördraget bättre eller sämre än PM:s amerikanska jurister.

Eller möjligen är frågan bara om PM har många sysslolösa jurister anställda som behöver något att göra, nu när försöket misslyckats att via domstol hindra Australien att kräva blanka cigarettpaket.

This entry was posted in Fritt o rörligt and tagged , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.