Turkiet-kramar säger något om Löfvens omdöme

Tre Turkiet-relaterade saker som hände i helgen:
* En känd kurdisk advokat och förespråkare för medborgerliga rättigheter mördades.
* Två ledande journalister greps för spioneri efter att ha publicerad uppgifter att regimen sänt vapen till ISIS-grupper i Syrien.
* Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu togs emot med värme och kärlek av EU-ledare i Bryssel.

Det behöver knappt sägas att EU:s anspråk på att försvara mänskliga och medborgerliga rättigheter aldrig nått en så låg punkt sedan dessa rättigheter blev en del av fördraget och därmed binder såväl länderna som institutionerna.

EU-länderna och EU-institutionerna enades (utan minsta gräl eller oenighet) om att byta sitt åtagande att följa fördraget, mot ett avtal där Turkiet stänger in flyktingar hos sig.
EU-länderna som alltid kämpar hårt mot att behöva betala medlemsavgifter till EU, var för den sakens skull villiga att plocka fram summa 30 miljarder kronor ur sina egna nationella statskassor.
Vad som förtjänar att understrykas,  är att detta är det europeiska landskap som statsminister Stefan Löfven bedömde att han skulle förändra genom att anmäla Sverige som deltagare i den pågående tävlingen:
”Vem Kan Behandla Flyende Människor Sämst”.

Kan Stefan Löfven själv verkligen vara förvånad att hans nya flyktingregler (anpassade till ”EU:s och FN:s minikrav”) inte har förmått andra EU-länder att göra som han uppmanat dem; att ”ta större ansvar”?
I så fall är han inte den skicklige förhandlare hans förespråkare har utmålat honom som.

Synd, för det var väl den enda övertygande ledaregenskap han hade demonstrerat innan socialdemokraterna valde honom till partiledare?

 

 

This entry was posted in Fritt o rörligt, Sverige och EU and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.