Tyck synd om grekiska väljare

Ingen tillfällighet alls, att Grekland misslyckades välja president och tvingades till nyval, skriver statsvetaren Nick Malkoutsis.
Ett nyval passar tvärtom den sittande konservative premiärministern Samaras mycket väl.

Man skulle tro att ett val är det sista Samaras önskar sig. Det var trots han och hans parti (nåja, med en hel del hjälp från Pasok) som körde grekisk ekonomi i botten under 2000-talet och ljög för Bryssel om läget så att man kunde sno sig in i eurozonen.

Det där vet de grekiska väljarna mycket väl och chansen är därför stor att segertippade vänsterns Syriza vinner valet.
Men det skulle inte göra premiärminister Samaras något alls.

Hans kalkyl skulle vara att  skrämda marknader  tar ut sina pengar och försämrar läget i Grekland.
(Det händer redan – talet om grexit har fått 2,5 mdr euro att fly landet.)
Samaras utlyste nyvalet till några enstaka veckor bort i tiden  (den 25 januari). Det skulle ge en ny Syriza-regering enbart en månad på sig att förhandla fram en förlängning av lånen som löper ut den 28 februari.

Kaos och låne-omförhandlingar.
Svårt.
Men det ger plats för kavalleriet att komma inridande och rädda landet!… i form av Samaras och Nea Demokratia, alltså.
Och nu kan Samaras utmana trojkan ännu tuffare, denna gång med ”väljarnas stöd”  neka trojkans krav om ekonomiska reformer.

Samaras regering har inte genomfört mer än hälften av de ekonomiska reformer som den lovat trojkan/långivarna och har ingen lust att göra mer.
Möjligen är det folkets lidande som bekymrar Samaras.

Eller så är det trojkans irritation som skaver, den öppna irritationen över att Samaras regering mer och mer tycks återgå till de gamla, grekiska vanorna där man utnyttjar en maktposition för att fördela lukrativa kontrakt till sig själv och kompisarna.
Privatiseringar och EU-finansierade infrastrukturbyggen hamnar på något vis hos grekiska  oligarker (som sägs finansiera partiet Nea Demokratia).

Trojkans (och folkets) krav att regeringen skulle ge sig på de stormrika skattefuskarna för att där dra in välbehövliga miljarder, fick sig en knäck när den erkänt tuffe utredaren Haris Theoharis oväntat övergav sin post efter 18 månaders arbete och lämnade landet.
Borttvingad för att han var för aggressiv mot bland andra Nea Demokratias sponsorer?

Stackars grekiska folk.
Tror på inga politiker längre, trötta på att få höra att de borde vara tacksamma mot långivarna som lånat Grekland 225 miljarder euro redan.

…varav dock bara 11 procent hamnat i grekiska statskassan medan resten gått tillbaka till långivarna själva…
Just saying…

 

This entry was posted in Euron and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.