Union, United – lätt att blanda ihop

Idag vill den svenska regeringen att riksdagen krymper den svenska offentlighetsprincipen för att inte reta utländsk makt.
Men varför?

I en lång proposition om ökad  ”sekretess i internationellt samarbete” utvecklar regeringen sin argumentation.
65 sidor lång handlar den till 99,9 procent om EU, om att i internationellt samarbete måste motparten kunna känna sig trygg när de lämnar över dokument till Sverige.

Men ingen enda EU-aktör har stött på Sverige om att krympa vår offentlighetsprincip. Det finns inget ärende, inga klagomål.

Under 18 år av svenskt EU-medlemskap är det enda konkreta problem  som regeringen har hittat att hänvisa till, en dansk foderbeta för tretton år sedan.
För detta, för danskarnas skull, ska vi försämra vår öppenhetslagtiftning?

Jag har liksom lite svårt att övertygas av det.
Däremot finns en annan utländsk makt som regeringen har samarbete med – och exakt hur nära samarbete har ju Edward Snowden nyligen avslöjat för oss alla ovetande svenska medborgare.

Samma makt  (för er som inte har gissat det:  den amerikanska säkerhetstjänsten) blev mäkta upprörd när svenska journalister på Uppdrag Granskning var de enda som för några år sedan lyckades få ut alla detaljer i CIA-flygningar av misstänkta till fängelser där de torterades.

Personligen behöver jag starkare skäl än en dansk foderbeta om jag ska stödja att svensk offentlighetsprincip försämras.

This entry was posted in Sverige och EU and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Union, United – lätt att blanda ihop

  1. Pingback: Jo, man kan få för mycket öppenhet | EU-merabloggen

  2. Pingback: Löfvens hemligstämpel – en gåva från Reinfeldt | EU-merabloggen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.