Vad tänker du att EU ska kunna göra, Löfven?

Först frågade statsminister Stefan Löfven sina närmaste grannar och vänner, de nordiska länderna, om hjälp med alla flyktingar som kommer till Sverige.
Där fick han nobben.

Då prövade han vännen Storbritannien. Där fick han heller ingenting.

Så nu prövar han EU.
Sverige ansöker till att börja med att få vara del av omfördelningen av flyktingar. Det skulle finnas 54 000 ”lediga” platser eftersom Ungern inte tar emot erbjudandet att få så många förflyttade från Ungern.
(Ungrarna förflyttar som bekant själva.)

Oavsett vad svaret på hans begäran blir, så kommer inget att hända.
Av de 160 000 som EU beslutade den 23 september skulle omfördelas har 116 hittills fått nya hemländer (19 av dem i Sverige).
Igår hade EU-kommissionen fått in löften om  2 314 platser som står redo i femton EU-länder (däribland Sverige).
Alltså, även om Sverige får ja på sin begäran, vart skulle vi förflytta folk?

Utöver de 160 000, så jobbar just nu Grekland med att skapa 50 000 sovplatser för dem som ligger ute på ön Lesbos. Slovenien, Slovakien och Albanien försöker som bäst sätta upp 50 000 övernattningsplatser för folk som trampar runt i regn och lera hos dem.

EU-ledarna prövar att få G20 att hjälpa till, håller möte med Afrikanska Unionen för att få assistans, förhandlar med Turkiet om insatser.

Det högst akut svenska problemet att hitta tak över huvudet för anländande flyktingar kommer inte att lösas EU-vägen.

Och det ska inte uteslutas att eller annat EU-land kommer att påminna sig nu – och påminna Sverige – om att vi inte ville ställa upp med en krona i hjälp under eurokrisens svåra år.
Då var den svenska attityden att den som försatt sig i trubbel får klara sig ur trubblet själv.

Men EU-institutionerna brukar inte hämnas.  Om det är en tröst, chansen är hygglig att de andra länderna istället villigt låter oss plocka pengar ur de EU-fonder som finns för flyktingmottagande.

This entry was posted in Fritt o rörligt, Sverige och EU and tagged , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.