Varför Anders Borg inte vill gå med i euron

Anders Borgs glädjebudget har mötts av misstänksamhet bland svenska ekonomer. En tillväxt på 2,7 procent nästa år och 3,7 procent år 2014.
Det är onekligen lite överraskande när resten av världen fortfarande står still och stampar. Vem ska vi exportera till?

Nåja, Borg har hittat 23 miljarder kronor extra att spendera. Vilket då leder till ett underskott i de offentliga finanserna.

Finansministern kan förstås strunta i vad svenska ekonomer säger.  Han har ju redan bestämt sig för att rätt mycket strunta i vad EU-kommissionen och hans finansministerkollegor säger.

Den nya stramare ordningen i EU innebär som bekant att Borg måste lägga fram vårproppen för Bryssel, underkasta den granskning och sedan lyssna på rekommendationer om hur hans budget borde se ut.

EU-kommissionen och finansministrarna i övriga EU-länder läste vårproppen och enades i juli om att de inte tror på lika hög tillväxt för Sveriges del som Anders Borg gör.
”Optimistisk” kallar de Borgs prognos och föreslår att han tänker igen.

De pekar på fyra områden som han borde göra något åt raskt:
1. Han borde hålla fortsatt budgetbalans istället för att öka utgifterna och hamna på underskott. Att sänka bolagsskatten i det här läget… nej, ingen bra idé.

2.  Högt skuldsatta svenska hushåll parat med en stelbent bostadsmarknad ger dem rysningar. Särskilt de ministrar vars länder nyligen brakat rakt in i en bostadsbubbla.

3. Hög ungdomsarbetslöshet, speciellt bland invandrare, behöver åtgärdas. Att sänka restaurangmomsen tror de inte kommer hjälpa ett dugg. Strukturreformer behövs.

4. Sverige är europabäst på forskningssatsningar men dåligt på att skapa nya  innovationsföretag och utvinna kommersiella framgångar ur dessa. Gör något!

Anders Borg struntade i sin höstbudget i uppmaningarna nummer 1 och 2. Han gör en  insats inom punkt 3 men utan strukturreformer, och sedan en svag ansats inom punkt 4.

Tur för Anders Borg att Sverige inte är ett euroland för då hade han inte sluppit undan med bara rynkade pannor när han nu återvänder till Bryssel med sin slutgiltiga budget.

This entry was posted in Sverige och EU and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.