Varoufakis talar ut

Yanis Varoufakis lämnar oss med beskedet varför det aldrig blev något avtal mellan Grekland och långivarna under det senaste halvåret:
Skälet var tydligen att han hela tiden vägrat att erbjuda några reformlöften om inte långivarna först skrev ner den grekiska skulden.

Långivarna har tyvärr dåliga tidigare erfarenheter av grekiska regeringars löften,  grekiska regeringar av alla politiska färger.
Så några lånavskrivningar blev det aldrig. Misstron var för djup.

(Detta trots att de allra flesta politiker och ekonomer egentligen är överens om att det enda möjliga är att skriva av huvudparten av lånen, Grekland kommer hur som helst inte kunna betala tillbaka.)

Det tog lång tid för Varoufakis att förstå motparten. Under tiden försämrades Greklands ekonomi från dålig till riktigt, riktigt illa.

Nu kan vi se att så snart Varoufakis hade avgått som finansminister, skickade Tsipras över ett förslag med reformlöften till långivarna.
När premiärminister Tsipras igår bad det grekiska parlamentet stödja hans förslag fanns Varoufakis inte på sin plats.
Han var hemma ”av familjeskäl”.

Men tro inte att greksåpan  är över bara för att kompromiss-ovillige Varoufakis är borta.

Tro inte heller att bara för att det grekiska parlamentet röstade FÖR reformpaketet (251 ja, 32 nej), detta skulle betyda att samma reformlöften enkelt kommer att passera samma grekiska parlament när det blir dags att klubba den faktiska lagstiftningen.
17 ur Tsipras-regeringen  röstade INTE för Tsipras´ reformlöften.
8 avstod, 9 var frånvarande.

Innan den dagen är här,  lär Tsipras´ nästa drag bli att begära lånavskrivningar som tack för hans reformlöften.

Min personliga gissning är att han inte får vad han önskar i helgen. Jag tror att Tsipras kommer att sändas hem med kravet att först visa upp några genomförda reformer.

För en sak har Varoufakis förstått alldeles rätt:
Det ligger i Tysklands intresse att använda Grekland för att statuera exempel inför framtiden.

.

This entry was posted in Euron and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.