Wikileaks skjuter Bildt i sank?

Georgiens korta krig mot Ryssland 2008 fick den franska flygande duon – president Sarkozy och utrikesminister Kouchner – att kasta sig in som fredsmäklare.
Europa ansåg sig inte ha råd med ett krig i den trakten.

Svenske utrikesministern Carl Bildt utbröt istället i hårda anklagelser mot Ryssland, jämförde dem med nazi-Tyskland bland annat… vilket var obetänksamt eftersom han, tack vare Sveriges kommande EU-ordförandeskap, kunde misstas för att tala i EU:s namn.

Olyckligt, ansåg större delen av övriga EU (utom balter och polacker som klappade händerna), eftersom Ryssland är en så viktig partner att man inte i onödan ska bränna broar till Moskva.

Direkt vansinne, tyckte den franska regeringen, eftersom det inte gjorde det enklare att ge EU rollen som medlare mellan Ryssland och Georgien.
Medlare väljer inte sida.

Utrikeminister Bernard Kouchner nöjde sig inte med att göra diplomatiska påstötningar på Carl Bildt för att få honom att lugna ned sig. Han sa till honom, över bordet på ett EU-möte, att hålla truten.

Ryssarna blev förstås ursinniga på Carl Bildt och ställde in ett antal möten med Sverige för att visa det.

Bildts aggressiva beteende i Georgien-konflikten sänkte hans aktier i EU-kretsar.
Det kostade honom också chansen att få bli EU:s utrikesminister, en post som skulle fyllas halvannat år därefter och som Bildt ofta hade nämnts som en stark kandidat till.
En europeisk utrikesminister som ryssarna hatar? Som inte kan kontrollera sig under pågående kris? Omöjligt.

Och nu får vi veta via Wikileaks att Carl Bildt agerade i Georgien-konflikten enligt en amerikansk agenda, i samarbete med USA.
Någon som vill gissa vad Carl Bildts aktier i EU-kretsar står i numera?

This entry was posted in Utrikespolitik. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.