EU-kollen – Radio Kalmar

Ftalater och manlighet
Danskarna har bestämt sig för att än en gång utmana EU i en miljöfråga, nämligen den om ftalater – kemikalier som finns i allt från golv till schampo.
Fyra av dessa anses hormonstörande  och kan minska pojkars manliga drag (muskelmassa, kroppshår, fortplantning) liksom öka flickors kvinnliga drag (pubertet in 9-10-årsåldern.
Denna cocktail av droger vill danskarna förbjuda men EU:s vetenskapliga experter tror inte att läget är så allvarligt.
Det pratade vi om i EU-kollen den 31 augusti.

Danska nationaldagen var det…
… och den glömde vi att nämna i EU-kollen, så upptagna var vi att prata om den svenska nationaldagen dagen därpå.
Frankrikes nationaldag firar stormningen av Bastiljen den 14 juli, Spaniens nationaldag att Columbus siktade Amerika den 12 oktober, Storbritannien har ingen nationaldag (men flera ”nationer”: Wales, Skottland, England…) och Tyskland firar återförenandet mellan Väst- och Öst den 3 oktober.
EU har valt den 9 maj som sin  dag, firar med EU-flaggan och Beethovens ”Ode till Glädjen” som ”europa-hymn”.
Det kom upp i EU-kollen den 5 juni 2012.

Färre konsumentvägledare – tröst att hämta i EU?
De svenska kommunerna drar ner på antalet konsumentvägledare. Det slags direkta hjälp kan inte EU ge men däremot annat stöd till konsumenterna.
Rapex – ett europeiskt system för snabba varningar om farliga produkter – såg förra året till att drygt 1 800 produkter försvann från butikerna i hela Europa. Spanien varnar oftast, Sverige ganska sällan.
Mer riktade tillslag mot leksaker för barn under 3 år, visade att var tredje leksak undersökt i butikerna var farlig.
Detta och mer talade vi om i EU-kollen den 23 maj 2012. 

 

Europeiskt polissamarbete sätter ljuset på Hells Angels
MC-organisationen Hells Angels som svensk polis gjort flera tillslag mot på senare tid, är föremål för en alldeles särskild behandling i Europol, EU:s polissamarbete.
Tre stora MC-gäng betraktas som kriminella ligor som ägnar sig åt knarksmuggling och utpressning men även mord och misshandel när deras makt utmanas.
Hur europeisk polis arbetar mot MC-ligorna, pratade vi om i EU-kollen den 9 maj 2012. 

Fotboll i strejk får EU-uppbackning
Henrik Rydström i Kalmar FF hotade ta med sig allsvenskans spelare ut i strejk om inte deras krav på bättre arbetsvillkor uppfylldes.
Men det behövdes inte – motparten gav med sig.
Och det hade de blivit tvungna till i vilket fall som helst. Genom EU.s försorg slöt nämligen Uefa just i april ett avtal med fotbollsspelarnas tre stora organisationer om vilka arbetsvillkor som ska gälla alla europeiska proffspelare i Europa.
I avtalet ingår den totala sjukförsäkring som Allsvenskans spelare begärt men också grundlön och ledighet (aldrig under fotbollssäsongen!). I gengäld åtar sig spelarna i anställningskontrakten bland annat att hålla sig i fysisk form, inte skämma ut sitt lag på plan och att respektera domarna.
Det handlade EU-kollen om den 25 april 2012.

Osäkert i trafiken i påsktider
Påskveckan är varje år den farligaste veckan i trafiken. Länge har antalet trafikdöda sjunkit varje år, både i Sverige och i så gott som alla andra EU-länder, men på senare år vänder siffran åt fel håll. I till exempel Sverige och Finland och Tyskland dör fler än förut.
EU-kommissionen har lanserat ett tioårsprogram för att halvera antalet trafikdöda i Europa (för närvarande runt 30 000 varje år). I planen ingår både skärpta körkortskrav och nya tekniska krav som gör bilar, lastbilar och bussar säkrare.
Detta handlade EU-kollen om den 11 april 2012.

Svenskt förbud mot transfetter… eller vänta på EU
Industriella transfetter i maten (chips, pizza, godis och läsk) innebär bevisligen risk för förkalkade ådror och kanske andra sjukdomar också.
Svenska riksdagen vill ha ett svenskt förbud precis som Danmark redan har. Men EU utreder saken för tillfället och kan landa på att det räcker med att märka livsmedel.
Transfetter var ämnet i EU-kollen den 28 mars 2012. 

Rätten att göra bort sig
Lagt ut en rolig bild på  Facebook från festen där du var så full? Inte så roligt den gång du söker jobb på Systembolaget och det kan vändas emot dig.
EU-kommissionen vill införa regler som ger dig rätten över de uppgifter som ligger om dig ute på nätet – rätten att ta bort dem för gott.
Det diskuterade vi i Radio Kalmars EU-kollen den 14 mars 2012.

Vet Bryssel något om arbetslöshet?
Med bara några veckor kvar till det stora EU-toppmötet där euro-finanspakten ska tas, har EU-kommissionen skickat i väg ”action teams” till åtta EU-länder med högsta arbetslösheten, för att se om man kan göra någon nytta.
Går det bra kanske actionhjältarna dyker upp i Sverige för att ordna vår envist höga ungdomsarbetslöshet.
Vi talade arbetslöshet i EU-kollen den 15 februari 2012.

Fyra av fem hälsolivsmedel håller inte löftet
Under tre år har EU-myndigheten Efsa granskat alla livsmedel som lovar ge bättre hälsa – sportdrycker, bantningsmedel, yoghurten för magen…
Men de flesta livsmedel hade ingen täckning för vad de lovar oss konsumenter.
Detta var ämnet för EU-kollen den 17 augusti 2011.

 Lite att tänka på inför sommarsemestern i Europa
Mobiltelefonsamtalen blir billigare, surfandet får en prisspärr, flyget erbjuder ersättning för förseningar… och glöm nu inte ta med sjukvårdskortet för gratis vård!
Vi tipsar och bjuder på länkar inför semesterresan.
Detta handlade EU-kollen om den 6 juli 2011.

Storregionen – en EU-anpassning
Den nationella regeringen är inte EU:s enda samtalspartner i ett land. En region kan ha sina egna kanaler och få egna anslag via EU.
Men då är också större regioner bättre placerade än små kommuner.
Vi diskuterar saken i EU-kollen den 8 juni 2011.

Lyssnar EU på oss?
Trots att EU-besluten tas i Bryssel finns de tolika sätt för oss att bidra med en åsikt – allt från att helt enkelt ringa vår närmaste Europaparlamentariker eller delta i de öppna samråd som sker på Internet.
Detta var ämnet för EU-kollen den 25 maj 2011.

Tryggare att handla på Internet
EU-kommissionen vill gärna få oss att handla mer i andra EU-länder – konkurrensen borde få ner priserna och ge oss mer att välja på.
Därför ger man nu konsumenter på Internet fler rättigheter.
Det avhandlade vi på Radio Kalmars EU-koll den 28 april 2011.

Kött från klonade djur till Sverige?
Försöken att stoppa försäljning till konsumenter av kött från klonade djur misslyckades i veckan. Nu har detta – liksom livsmedel innehållande nanopartiklar – fritt fram i butikerna.
Vi talade om detta i Radio Kalmar den 13 april 2011.

EU ser över alla kärnkraftverk
OKG, Ringhals och Barsebäck kan förvänta sig en påstötning från EU:s kontrollanter efter härdsmältan i japanska Fukushima.
Alla europeiska kärnkraftverk ska granskas för att se om de klarar extra-ordinära händelser.
Vi gick igenom detta i Radio Kalmar den 30 mars 2011.

Sverige kan få dagsböter för vargjakt
Den senska regeringen har tillåtit licensjakt på varg trots att EU-kommissionen flera gånger med växande irritation har hört av sig för att höra hur Sverige skyddar denna utrotningshotade art.
Vi pratade om detta på Radio Kalmar den 16 mars 2011.

EU:s tämligen obefintliga utrikespolitik
Varför rycker inte EU in när rebellerna i Libyen behöver hjälp mot Khadaffi? Jo, till exempel för att EU-länderna rätt mycket sköter sin egen utrikespolitik och inte längtar efter en europeisk.
Det var ämnet för EU-kollen den 2 mars 2011.

Varselljus på alla nya bilar i EU
Trafikreglerna kan skilja rätt mycket från EU-land till EU-land men steg för steg börjar det ändras.
En nyhet är att alla nya bilar istället för de hellljus vi är vana vid, kommer att utrustas med varselljus som slår på automatiskt i mörker. En annan nyhet är att parkeringsböter och hastighetsböter kommer att skickas hem till dej, efter utlandsresan.
Du kunde höra mer om trafikregler på Radio Kalmars EU-koll den 16 februari 2011.

Billigare laga bilen tack vare EU
Undrar du varför din bilverkstad bjuder på kaffe och tidningr numera?, ett ovanligt vänligt bemötande och noggranna löften om väntetider och priser?
Det är EU som släppt loss konkurrensen och därmed tvingat bilverkstäderna att kämpa för sina kunder.
Detta handlade EU-kollen om den 10 januari 2011.

Sortera soporna eller få EU efter dej…
I dagarna pågår en EU-kampanj för bättre sopsortering, vi svenskar klarar varken våra egna mål eller de europeiska än så länge.
Vårt avfall är en fråga av stort intresse för EU som tänker öka pressen på oss att göra mer.
Detta talade vi om i EU-kollen den 3 februari 2011.

Nya rättigheter för EU:s bussresenärer
Den som flyger kan få pengar tillbaka, hotellövernattning eller rentav ersättning vid inställd resa eller stora förseningar. Snart inför EU den slags rättigheter också för den som tar bussen eller åker båt.
Vi pratade om detta i Radio Kalmar den 4 december 2010.

Tala om för EU vad du tycker
Medborgarinflytande och demokrati kanske inte förknippas så ofta med EU. Men möjligheterna att påverka är större än du tror – alla stora förslag läggs ut för öppen konsultation – du kan också höra av dig!
Det talade vi om i Radio Kalmar den 24 november 2010.

Kommuner och krångliga upphandlingar
EU:s regler för upphandling har förhoppningsvis gett skattebetalarna mer för sina pengar. Men de har också ställt till livet rejält för kommunerna som ibland hellre avstår från att ställa viktiga krav, för att inte göra fel.
Vi tog upp ämnet i EU-kollen den 27 oktober 2010.

EU får en turist-politik
Kombinera älgsafari i Dalarna med ett besök i Tomtens verkstad i finska Rovaniemi och avsluta med en utfärd till de norska fjordarna.
Så kan en turiststasning bli verkligt intressant för den japanske eller amerikanske turisten, tror EU som vill satsa på fler gemensamma projekt för att göra Europaresan mer lockande.
Detta diskuterade vi i EU-kollen den 6 oktober 2010.

Storbråket kring romer
I Frankrike och Italien har läger rivits upp och de boende kastats ut. I Sverige har polisen utvisat romer för något som inte är ett brott – tiggeri.
Men frågan kompliceras för myndigheterna för romerna är EU-medborgare och har samma rättighet till fri rörlighet som vi andra.
Det pratade vi om i Radio Kalmar den 29 september 2010.

Det mytomspunna EU
Alla grisar måste få leksaker, har EU bestämt, annars åker uppfödaren i fängelse. Så lyder en av många EU-myter som har en märklig förmåga att bli trodd.
Detta handlade EU-kollen om den 4 augusti 2010.

Laga mat på dagis okej igen
EU:s livsmedelsregler har ställt till mycket krångel i Sverige – men en del av det är rena missförstånd.
Att laga mat med barnen på daigs eller baka bullar till kyrkkaffet är helt okej.
Vi gick igenom ämnet i EU-kollen den 19 maj 2010.

Få vården utomlands betald i Sverige
EU:s domstol har bekräftat det flera gånger. Den som är sjukförsäkrad i sitt eget land, får själv välja vilket EU-land han/hon vill bli vårdad i.
Akut sjukvård är alltid gratis i hela EU, för alla EU-medborgare.
Detta talade vi om i Radio Kalmar den 7 april 2010.

Rött, gult grönt på matvarorna?
I Europaparlamentet går diskussionens vågor höga. Ska vi märka livsmedlen med trafikljus för att visa konsumenterna vad som är nyttigt och onyttigt?
Detta avhandlade EU-kollen den 26 mars 2010.

Astrid Lindgrens Värld och EU-reglerna
Det är inte fritt fram för Vimmerby kommun att sälja sin del av den älskade attraktionsparken hur som helst.
EU har konkurrensregler som träder i kraft när den offentliga sektorn vill göra affärer.
Vi pratade om ärendet i EU-kollen den 24 februari 2010.

Elområden gör din el dyrare
Det började med en anmälan till Bryssel av svenska elmyndigheter från Norge och Danmark. Nu får vi snart elområden i Sverige, som riskerar att göra elen i södra Sverige rätt mycket dyrare.
Vi pratade om hur det skedde i EU-kollen den 27 januari 2010.

 

2 Responses to EU-kollen – Radio Kalmar

 1. Oh my goodness! Incredible article dude! Thank
  you so much, However I am encountering issues with your RSS.
  I don’t understand the reason why I can’t join it.
  Is there anybody else getting the same RSS issues? Anyone that knows the solution can you kindly respond?
  Thanks!!

 2. Matias says:

  Tog ff6r GIVET att du visste!!Jag har typ ve4ntat i 10 e5r pe5 att fe5 le4sa om dig i Femina (hade tidignnen i me5nga e5r) – och dansade pe5 sme5 moln ne4r jag le4ste artikeln ne4r tidignnen kom ut. Tve5 veckor sen??? Bra T!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.