Åh, dessa folkomröstningar

Att skicka ner ett större avgörande till folket tycks garantera djup splittring på alla bredder och nivåer.

Skottland har tvingat till sig rätten att folkomrösta om att lämna Storbritannien. Hösten 2014 ska tvisten slitas, en gång för alla.

Camerons regering har motvilligt gett efter och chansar friskt på att detta (för det måste väl bli ett tydligt nej från folket?) ska döda frågan om skotskt självständighet, en gång för alla.
(Precis, för övrigt, som hans företrädare Tony Blair trodde att den delvisa självständighet han gav Skottland och Wales 1997, skulle döda frågan en gång för alla.)

”Statsminister” Alex Salmond borde kunna fira denna stora triumf som han baxat och knökat igenom men istället genomlever han sina värsta (politiska) dagar någonsin. Några viktiga partimedlemmar lämnar Scottish National Party i protest över att Skottland kanske kommer ansöka om Natomedlemskap.
Om det blir ett ja om två år vill säga,  i folkomröstningen 2014.
Och om britterna därefter går med på att låta Skottland gå… med de brittiska kärnvapenbaserna på sitt territorium och Nordsjöoljan/gasen samt numera även vinden på sin bakgård.

Och om Nato säger ja.

För säkerhets skull, om det skulle bli så, vållar de därför en kris i partiet och avgår.
Skottar är inte kända för sin kompromissvilja.

Detta gör partikamraterna samtidigt som Salmond angrips för att ha ljugit (som minst mumlat överslätande och lite falskklingande) på frågan om han frågat EU:s jurister om råd vad som skulle gälla för Skottland i EU, om Skottland lämnar Storbritannien.

I Skottland är det tydligen politiskt inkorrekt, att fråga EU-juristerna vad EU-reglerna säger i ett sådant oprövat fall.
Trots att alla i SNP som en självklarhet tänker låta Skottland ingå i EU och förmodligen även i euron.

Ännu har i stort sett ingen opinionsundersökning ännu gett en klar majoritet till ”Ja, vi vill lämna Storbritannien-sidan”.
Jo, en.
Den undersökningen säger att om Camerons brittiska tories fortfarande sitter vid makten 2014, då tänker 52 procent av skottarna rösta ja till att lämna Storbritannien.

Detta meddelas som ett tips till David Cameron.

This entry was posted in Övrigt and tagged , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.