Bankunion och därefter…

På ett håll fortsätter folk att förutspå eurozonen mer sorger och bedrövelser (Anders Borg drar sitt strå till stacken).
På annat håll svarar eurozonen med att knyta ihop påsen ännu hårdare.

ECB gick i förra veckan ut med besked att centralbanken tänker köpa upp dåliga statsobligationer ”obegränsat” när det behövs för att rädda euron.
Till alla som trodde annat, hälsar ECB-chefen Mario Draghi, eurozonen ska räddas.

I utbyte, förstås, mot att krislandet låter någon annan diktera sin ekonomiska politik. Den som trodde att det senaste EU-toppmötet gett Italien och Spanien en chans till stöd utan krav, misstog sig.

På onsdag kommer EU-kommissionens förslag till europeisk bankunion – uppmanad härtill av EU:s toppmöte i juni. Förslaget har förstås läckt redan (se Open Europe) och den korta sammanfattningen är att ECB tar kontroll över de europeiska bankernas förehavanden.
Försvinner gör då medlemsländernas makt att rädda en bank av sentimentala, nationalistiska eller opinionsmässiga skäl. En bred europeisk grupp inom ECB kommer istället att besluta om krisande bankers öde.

God nyhet för skattebetalarna. Sämre för politikerna.

Och ännu fler förslag till tätare valutaunion kommer i en rapport på nästa EU-toppmöte i oktober. Den författas – liksom idén till bankunion –  av de fyra presidenterna Draghi, Barroso, Van Rompuy och Juncker.

Handelsblatt rapporterar att här kommer ingå ett  förslag om ett eget parlament för eurozonländerna (Egen president, Juncker, och egna toppmöten har de ju redan).
Nonsens, säger ledamöter av det nuvarande Europaparlamentet, behövs verkligen inte.

Men är det verkligen nonsens?
ECB som får så stora befogenheter i de nya planerna, åläggs i förslaget om bankunion att rapportera regelbundet och lyssna till de folkvalda, i Europaparlamentet.

Hur länge kommer de folkvalda från eurozonen vilja fortsätta att ge plats vid sådana tillfällen åt husets euro-skeptiker som med vällust tar ordet i parlamentets alla euro-debatter?

This entry was posted in Euron and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.