Bollen – den palestinska – går nu till Mogherini

Europaparlamentet tog med överväldigande majoritet en (lite mesig) resolution om att erkänna Palestinska staten. 498 mot 88 i röstetal.
Urvattnare nummer ett var EPP-gruppen.

Detta följer på omröstningar i det brittiska, spanska, irländska och franska parlamentet i höst med uppmaning till respektive regering att erkänna Palestina.
Och på den svenska regeringens erkännande, inte att glömma.

På förmiddagen underkände EU-domstolen dessutom terroriststämpeln som EU år 2001 satte på Hamas.
Terroristst-stämpeln var inte byggd på fakta men på pressrapporter och Internet-googlande, sa domstolen, som inte tycker dessa källor duger för ett så allvarligt beslut.

Bollen går nu till EU:s utrikesminister Federica Mogherini för att försöka samla EU-länderna till någon slags uppdaterad europeisk hållning till Israel och Palestina.

This entry was posted in EU-rätten, Utrikespolitik and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Bollen – den palestinska – går nu till Mogherini

  1. Markus Stettiner says:

    Det vore roligt, om det inte var så tragiskt. Man pratar om 1967-års ”gränser”, som om det verkligen en gång i tiden existerade en gräns mellan Israel och en stat kallad Palestina. Men om det inte har funnits en gräns och ett Palestina, då skulle man inte heller kunnat prata om ”illegala bosättningar”…. Det påminner lite om en diskussion för många år sedan i radions P1, då en expert i internationell rätt gjorde slarvsylta av Sten Andersson och Pierre Schori. ”Mina herrar, ni blandar juridik med politik”, var hennes slutsats, varpå studioreportern intervenerade genom att säga ”här utgår vi ifrån att Sten Andersson har rätt”….

    Roligast är dock idéen med “Parliamentarians for Peace”. Var tror EU att de ska hitta några palestinska ”parlamentariker för fred”? Good luck, säger jag….

    Hur kan det komma sig att EU har aldrig dokumenterat arabisk terrorism riktad mot judar? Det räcker att en ”bosättare” nyser och EU är där och fördömer och skriver rapporter om hur palestinierna blir förkylda. Det divideras fram och tillbaka om hur en produkt tillverkad i Israel men förpackad i en ”illegal bosättning” ska hanteras, men det finns ingenting skrivet om de tusentals civila offer för Hamas härjningar de senaste 25 åren? Bara pressrapporter och Google?

    Svaret är enkelt, egentligen. När fredspristagarens Arafats befrielsestyrkor 1980 placerade en bomb vid en synagoga i Paris, uttalade sig Frankrikes statsminister (och sedermera president) Raymond Barre: ”Syftet var att döda judar, men det var oskyldiga fransmän som dog”. EU vill inte att fler oskyldiga ska dö. Judar, däremot…..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.