Borg – bort från sandlådan

Britter och fransmän visar just nu sina sämsta sidor.
Britterna erkänner öppet (källa enligt Financial Times: ”number 10”) att de pressar alla andra icke-euroländer att hålla sig borta från eurons budgetpakt.
Det skulle få premiärminister David Camerons ogenomtänkta utbrott på toppmötet i förra veckan att se mindre klantigt ut, om fler länder hoppar av.

Men den som läser Financial Times´ genomgång från i lördags av hur det gick till bakom kulisserna, ser snart att Cameron helt enkelt är en djupt oerfaren politiker. 

Den franska regeringen är nere på en lika låg nivå när man skvallrar till ratingbolagen för att få dem att kasta sig över Storbritannien istället för Frankrike.

Verkligt låg nivå – och direkt i strid med egna intressen – är det förstås när britterna plötsligt kommer på att de vill nog inte delta i IMF:s räddningar längre.
Inte om IMF-pengarna går till euroländer, i alla fall.
(IMF:s roll är som bekant att försöka trygga det internationella finanssystemet. Just nu är euroländer värst utsatta – alltså är de största hjälpmottagare.)

Riktigt, riktigt tråkigt är det när svenske finansministern Anders Borg verkar vilja följa engelsmännen.
Den 15 december anser han att det är självklart att Sverige ska delta i  i IMF:s operationer .
Den 16 december är han högst tveksam, Spanien och Italien har kanske inte så uthålliga offentliga finanser, tror han nu. 

????
Och varför skulle ett land med bra offentliga finanser behöva IMF-hjälp, tänkte finansministern? 

Anders Borg nämner inte om kompisarna i London har ringt honom dessemellan.

This entry was posted in Euron, Sverige och EU and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.