Canete – var han så dum egentligen?

Europaparlamentet har efter de senaste förhören styrt mot en trolig begäran att få möblera om mellan portföljerna i Juncker-kommissionen.
Frågan är om inte Jean-Claude Juncker ringde EP igår och självmant bad om att få göra en ommöblering.
Så uselt var nämligen den slovenska kommissionärskandidaten Alenka Bratuseks framträdande i parlamentsförhören.
I den löpande karaktärslakten på Twitter av henne, försökte plågade slovenska twittrare till slut hävda att Bratusek var slovak.

Ändå var det enda Bratusek hade emot sig när hon kom in, vissa tveksamheter kring hennes nominering och en sånginsats på Youtube (Bandiera Rossa, klämmig låt med politiskt inkorrekt text som Alliansens politiker uppenbarligen gärna skrålar efter ett par öl.)
När hon gick ut tre timmar senare, hade hon emot sig samtliga som hade hört henne.

Denna blivande vice president som förväntas leda EU:s nya framtidsprojekt energiunionen, och hålla koll på energi/klimatkommissionären (och ”oljebaronen”) Miguel Arias Canete, kunde inte sitt sakområde alls och förolämpade ledamöterna med att inte svara på någon fråga med annat än floskler.

Värst brott av alla; Bratusek envisades gång på gång med att hon och EU-kommissionen inte har något inflytande att tala om över energifrågor. Sådana skulle medlemsländerna själva bestämma över.
Översatt till Brysseljargong: Inte heller ni här i Europaparlamentet kommer att ha något inflytande över energiunionen.

Bratusek matchar rentav den spanske oljebaronen i sexism. Han har sagt att han måste hålla tillbaka sin intellektuella överlägsenhet för att inte krossa kvinnor i debatter.
Hon meddelade i förhöret att den egenskap som hjälpt henne i den slovenska regeringen var att hon besatt egenskapen: ”…a woman´s soft touch…”
Där tystnade till och med twitter ett tag, förstummat.

Canete låg som bekant riktigt illa till efter sitt förhör (hans slutliga godkännande av utskottet är uppskjutet) och en viktig del i avgörandet av hans öde hänger på om Bratuseks fördelar kan uppväga hans nackdelar.
Det kan hon alltså inte.
Frågan är om ens Jean-Claude Juncker kan tänka sig att ha henne på posten efter gårdagens haveri.

 

This entry was posted in Europaparlamentet and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Canete – var han så dum egentligen?

  1. Pingback: Junckers summa summarum | EU-merabloggen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.