DÖ finns i Europaparlamentet också

Cecilia Wikström (fp) blev grymt besviken på de socialistiska ledamöterna i Europaparlamentet i veckan.

När Libe-utskottet på måndagkvällen skulle rösta om Wikströms förslag att använda ”atombomben” (artikel 7) mot Victor Orbans regering för brott mot mänskliga och medborgerliga rättigheter, så röstade socialisterna emot.
Och eftersom även EPP (där Orbans parti Fidesz ingår) gjorde detsamma så föll förslaget.

Men varför röstade inte socialisterna för att utlösa artikel 7 ?
De har ju varit modiga och bestämt sig för att kasta ut ett motsvarande obehagligt socialistiskt parti, det slovakiska, lett av Robert Fico, mannen som hälsar flyktingströmmen med: ”Slovakien är för slovaker och inte för minoriteter” och erbjuder sig att ta max 100 kristna flyktingar.
Och gruppledare Pittella (s) har ju själv legat på EPP att följa deras exempel genom att utesluta Orban?

För att det finns ett DÖ även i i Europaparlamentet, en icke-angreppspakt.

Bakom denna pakt ligger Europaparlamentets talman Martin Schulz (s) och EU-kommissionens Jean-Claude Juncker (EPP) som ständigt håller varandra bakom ryggen och ser till att respektive grupp röstar så att den andra gruppen inte hamnar i trubbel.

I Orban-frågan handlar det om att ett brännmärkande kan ge EPP trubbel.
Fidesz-gruppen är tolv man stark i parlamentet. Utan detta dussin krymper EPP:s övertag i parlamentet till nära obefintligt.
Om inte EPP själva slänger ut Fidesz kan Viktor Orban förväntas bli förbaskad nog av åtgärden, att han beordrar sina mannar att lämna EPP. De kan användas till att förstärka någon av de extrema högergrupperna i parlamentet vars åsikter både om EU och flyktingpolitik sammanfaller väl med Orbans.

DÖ-avtalet i Europaparlamentet har satt sina spår både här och där utan att leda till öppet uppror som det svenska DÖ gör.
Men den här gången hoppade ändå de svenska socialdemokraterna av.

This entry was posted in Europaparlamentet and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.