ECB trampade inte på tyska tår

Nej, EU-domstolens generaladvokat håller inte med  EU-skeptikern Peter Gauweiler, ett antal ekonomiprofessorer och en tysk journalist om att Mario Draghi gick för långt när han i krisens hetta i augusti 2012 lovade köpa upp regeringsobligationer för kraschande euro-länder.
Han kränkte inte tysk suveränitet.

Det var inte ekonomisk politik, vad Draghi gjorde – eller hotade att göra –  (vilket tyska författningsdomstolen misstänker), säger generaladvokaten.
Tur i så fall, för ECB får inte sköta ekonomisk politik.

Det var alltså monetär politik men nydanande sådan, erkänner generaladvokaten. Och ska ECB hålla på med nydanande monetär politik i framtiden så måste de vara extremt avgränsade i sina manövrar och redogöra noggrant för omständigheter och avgränsningar.

Godkänt från generaladvokaten, alltså.
EU-domstolen följer upp med en dom före sommaren och ingen blir väl förvånad om domstolen också frikänner ECB.
Vilket betyder att ECB lugnt kan gå vidare med sina hot/löften om att redan nästa torsdag ta till förnyad ”quantitative easing” (att trycka mer pengar), den här gången för att rädda oss från deflation.

Domstolen i Luxemburg noterar samtidigt diskret men belåtet att äntligen har tyska författningsdomstolen genom sin hänvändelse officiellt erkänt att det är Luxemburg som har sista ordet i EU-reglerade frågor…

This entry was posted in Euron and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.