Var var du, Reinfeldt ?

”Ser ut att bli tunt möte”, sa statsminister Reinfeldt inför EU-toppmötet i december 2012 .
”Kunde lika gärna gå och julshoppa,” skrev SvD.

Efter mötet var Reinfeldt nöjd för att inget blev till något, rapporterade Aftonbladet. ”Feltajmat, dåligt förankrat och alltför långtgående”, tyckte statsministern om Barroso/Van Rompuys förslag till bankunion och tätare ekonomisk samordning mellan euroländerna.
Mötet ägnades mest, sa Aftonbladet, åt att skjuta ned alla högtflygande idéer.

I fredags mötte euroländernas finansministrar för att – för första gången – granska varandras nationella budgetförslag för nästa år.
Jepp, de nationella budgetarna. Som EU-kommissionen levererar utlåtanden om.
Rätt så långtgående ekonomisk samordning, tycks det mig.

Finland var för övrigt ett av fem länder som fick bakläxa. Landet är på väg mot potentiellt överskridande av tillåtet budgetunderskott nästa år.
Yes. På väg mot. Nästa år.
Den nya ekonomiska samordningen slår nämligen till i förväg enligt de nya tuffare reglerna.
Alltså, de där reglerna om mer långtgående ekonomisk samordning som Sveriges statsminister ansåg stoppades för elva månader sedan.

Och bankunionen?
Framskrider exakt som planerat. Första steget (övervakningen) beslutades i oktober efter tyska valet, just så som beslutat på toppmötet i december 2012. Alltså det möte där Reinfeldt uppfattade att inget hände.
ECB rekryterar just nu personalen varav en del ska börja arbeta redan i januari. Chefen är föreslagen, det ser ut att bli fransyskan Danièle Nouy.

Steg två av tre i bankunionen (hur en krisande bank ska hanteras) gjorde ministrarna stora framsteg med på novembermötet och man enades om att kunna ta  slutgiltigt beslut före årets utgång.

Frågan inställer sig – var det så att Fredrik Reinfeldt faktiskt gick och julshoppade istället den där gången, i december 2012, när de andra höll toppmöte?

This entry was posted in Sverige och EU and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.