Knappast historiskt, Löfven

”Det var historiskt”, sa en förtjust Stefan Löfven till pressen efter sitt första EU-toppmöte. ”Vi har ett avtal och det är inte bara allmänt uttryckt, det är åtagande!, för länderna.

Inget särskilt historiskt med det, Löfven. EU-länderna har ett sådant klimatavtal redan, med åtagande!, för länderna, sedan 2009.
EU 2020, ringer ingen klocka?

För övrigt – bra att lägga på minnet – allt som EU:s toppmöte skriver in i sina slutsatser utgör ett åtagande!, för länderna.
Kan vara värdefullt att veta. Inför nästa toppmöte.

Inte särskilt historiskt heller var innehållet i nattens klimatavtal.
EU-länderna ska minska utsläppen med 40 procent till 2030 (fr 1990), höja energieffektiviteten till 27 procent (jfr 1990) och öka andelen förnybart till 27 procent.
Så vitt jag kan utläsa av alla kurvor och rapporter som EU:s myndigheter regelbundet skickar ut är EU redan före detta toppmöte, på väg att nå dessa siffror.

Faktum är att en snabb titt på EU-kommissionens siffror visar att  redan IDAG klarar tolv  av EU:s 28 länder det 2030-mål för utsläpp som toppmötet klubbade i natt (nära 13, Danmark är i stort sett hemma).
Inte så historiskt alltså.

Gissa vad som heller inte var historiskt, Löfven?
Polens tuffa kamp som resulterade i att toppmötet skrev in allehanda undantag och extra anslag för de fattigaste länderna att klara målen.
Polen har ju så gott som enbart kol i sin energimix och anser därför att man inte har råd med klimatambitioner.

Polens regering argumenterade exakt likadant när det första (historiska) klimatavtalet skrevs i EU. Polen fick ett lika lysande utfall den gången också.
Sedan dess har de bland annat använt EU-bidragen till att hålla sin olönsamma kolindustri under armarna.
Deras kolberoende tycks idag – efter att ha påtvingats åtta års klimatarbete av EU  – ligga på cirka 93 procent.

Fast en sak på toppmötet var kanske historisk ändå, Löfven…
…polska premiärministern Ewa Kopacsz´ förhandlingsskicklighet. Hon fick ut alltså pengar – en gång till!  – för att minska Polens kolberoende.

Vilken  uppförsbacke hon måste haft i den debatten i natt!, med tanke på att Polen haft en ekonomisk tillväxt på över 16 procent av BNP sedan 2008 medan större delen av övriga EU under dessa krisår som bekant legat nära eller under noll-tillväxt.

 

 

This entry was posted in Klimat och miljö, Sverige och EU and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.