Kohandel eller argument ger Juncker-segrar

Två segrar  för Juncker i parlamentet – ingen av dem på något sätt enkla:
Ett ja (men…) från parlamentets handelsutskott till de pågående förhandlingarna om handelsavtal med USA.
Ett ja till Junckerplanen som ska locka fram investeringskapital på 315 mdr EUR för jobb och tillväxt.

Junckers ofta förlöjligade tillväxtplan bygger på att hämta ett grundkapital av redan anslagna EU-pengar –  cirka 7,7 mdr EUR tas från energi, transport och forskningsprojekt samt medel för extraordinära utgifter.
Parlamentet har nu räddat undan 1 mdr EUR av dessa pengar men går med på att ge bort resten i en kompromiss med EU-regeringarna i rådet.

Detta betyder att Junckers  rätt häpnadsväckande idé att försöka skaka fram 15 privata/offentliga euro för varje euro som EU lägger upp, och därigenom få igång investeringar i Europa efter flera år av totalt stillastående, kommer nu att dra igång i sommar.

Den andra segern delar Juncker med Cecilia Malmström som turnerat runt Europa i svindlande fart för att övertyga om de goda avsikterna i hårt attackerade USA-förhandlingar, TTIP.
(…och möjligen även med Christofer Fjellner, säger i alla fall Fjellner.)
TTIP-avtalet fick (i en första delomgång) ett överraskande ja i parlamentets handelsutskott
”Socialisterna gjorde U-sväng” beskriver EUObserver omröstningen.

Parlamentarikerna la till flera ”men” till sitt stöd, bl a för att skydda EU:s framtida lagstiftning från att bli beroende av ett amerikanskt förhands-ja och för att skydda EU:s regeringar från hotet att paragrafer om investerarskydd (ISDS) placerar dem i klorna på investerare som ogillar deras politiska beslut.

I Bryssel tror man att det kanske var mindre Fjellners övertygande argument och mer talmannen Martin Schulz (s) som ligger bakom det oväntade utfallet.

Skvallret säger också att socialistiske Schulz just nu är hygglig mot borgerlige Juncker och piskar upp det stöd från vänster som Junckers förslag behöver för att vinna.
Det skulle handla om  ett försök att övertyga Jean-Claude Juncker att bättra villkoren  i den kohandel som duon gjorde i somras.

Martin Schulz stödde som bekant sin rival till platsen som kommissionsordförande (Juncker). I gengäld skulle Schulz få sitta kvar som talman (traditionsenligt) under halva mandatperioden för att därefter ersättas av någon från (Junckers) borgerliga sida.

Nu sägs Schulz vilja sitta hela perioden.
Och varför inte? Borgerlige Juncker får ju igenom sina förslag på det här sättet.

 

This entry was posted in EU:s maktbalans, Europaparlamentet and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Kohandel eller argument ger Juncker-segrar

  1. Pingback: DÖ finns i Europaparlamentet också | EU-merabloggen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.