Lag och Rätt går hem i Polen

För tio år sedan eller så, såg Bryssel häpet på när Polens president klev in på EU-toppmöten som han inte ackrediterats till av sin regering, hur han ryckte åt sig utrikesministerns stol för att slå sig ned bredvid sin premiärminister.

Tvillingarna Kaczynski i spetsen för partiet Lag och Rättvisa både syntes och hördes. Premiärminister Jaroslaw Kaczynski sa till Angela Merkel under fördragsförhandlingarna att: ”Vi stod åtminstone på rätt sida under kriget”.
President Lech  Kaczynski krävde för sin del att Polen tilldelades fler röster i EU, eftersom polackerna hade varit så många fler om inte så många dödats i andra världskriget.

Det är en före detta medarbetare till Lech som igår vann presidentvalet i Polen. Ärkekonservative Andrzej Duda från Lag och Rättvisa (självklart mot aborter och homoäktenskap och lägger till det även konstgjord befruktning) har lovat att ”slita tillbaka makt från Bryssel”.

Vi får se hur premiärminister Ewa Kopacz gör med Dudas ackreditering till EU-toppmöten framöver men det råder väl ingen tvekan om att  minst en toppmötesdeltagare hoppas att få se honom där (ja, jag tänker förstås på David Cameron).

This entry was posted in Utrikespolitik and tagged , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.