Lagra data med förnuft

EU-domstolen poppade lyckligtvis upp på tisdagen som försvarare av medborgerliga rättigheter  när politikerna tappat all sans –  datalagringsdirektivet är nu dött och begravet.

Inte bara är det ett oproportionerligt intrång i privatlivet i sitt insamlande och lagrande av våra telefonsamtal  (de kan begäras ut utan domstolsorder), vi skyddas ingenstans mot att uppgifterna missbrukas , vi skyddas inte heller mot att upppgifterna lämnar Europa och går vidare till någon annan kontinent, nyfiken på vad vi gör.

Av detta kan man bland annat lära att det lönar sig att som Österrike och Irland spela efter reglerna – en stark opinion ogillade lagringen och länderna valde att visserligen följa EU-beslutet om införande men ifrågasätta det inför EU-domstolen.

Även Sverige hade en opinion emot datalagringen vilken gjorde det besvärligt för regeringen och sossarna att få ett ja i riksdagen. Icke-införandet/förhalandet av ett EU-beslut kostade Sverige miljoner i böter, två gånger.
Den svenska regeringen tog däremot inte tillfället att  gå in och stödja Österrike och Irland i domstolsmålet.

Justitieminister Beatrice Ask minns lite suddigt och gick på tisdagen en vacklande balansgång  (i Studio Ett) mellan å ena sidan hållningen: ”Domstolen ger oss rätt, vi förhalade ju införandet för att vi tyckte det var integritetskränkande”,
och å andra sidan hållningen: ”Uppgifterna behövs för att bekämpa brott, den svenska lagen gäller fortfarande.”

För minnet:
EU-direktivet kom till på initiativ av den förra svenska regeringen, mer bestämt justititeminister Thomas Bodström.
Socialdemokraterna och de borgerliga gjorde sitt bästa för att få riksdagen att ta direktivet men stötte på problem med miljöpartiet och vänsterpartiet liksom en del centerpartister.

Samma partier vässade EU-direktivet när det infördes i svensk lag – varje förseelse fick leda till polisbegäran av uppgifter, inte enbart ”allvarliga” brott som EU-direktivet föreskriver (en term som domstolen underkänner som alltför ospecifik).

This entry was posted in EU-rätten and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Lagra data med förnuft

  1. Pingback: Jo, bred datalagring ÄR illegalt | EU-merabloggen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.