Lärt i EP-förhören så här långt…

Nära hälften av kandidaterna till att ingå i nästa EU-kommission har nu grillats närgånget i Europaparlamentet.
Och vad har vi lärt oss av det?

Till exempel att de högerextrema och David Cameron inte ska räkna med stöd från kommissionären för arbetsmarknad, Marianne Thyssen, för att hindra östeuropeer att söka jobb i västeuropa.
-Ni britter gillar ju den fria marknaden? Fri rörlighet för varor och tjänster och kapital? Fri rörlighet för människor är en del av det, en av grundpelarna som inte ska rubbas.

Inte heller tänker hon gå socialister och vänstern till mötes och föreslå ändringar i reglerna för ”posting of workers”, alltså när en utländsk arbetsgivare tar med sig egen arbetskraft in i ett EU-land för en kortare period.
De svenska sossarna kampanjade som bekant på löftet att försöka få rätten att kräva svenska löner på svensk mark. Det hoppet sköt Thyssen i sank.

Nu tog ju EU faktiskt så sent som i maj i år ett tillägg till ”posting of workers” så att man lättare ska kunna ska kunna hitta och stoppa skumma arbetsgivare, slavlöner och omänskliga arbetsvillkor.
Thyssen lovade åtminstone att granska om de nya reglerna blir till en bra hjälp ute i den hårda verkligheten. När de trätt i kraft (senast i maj 2016).

Grillningen av Gunther Oettinger, (”digitala agendan”) har lärt oss att han begriper inte den digitala värld han är tänkt att utveckla.
Oettingers svar avslöjade att han inte förstått att digitala bilder kan hamna på Internet utan att fotografen själv lagt dom där, när han kallade de kändisar ”dumma” som råkat ut för att deras mobiltelefoners back-up i ett ”säkert” moln hackats.
Ändå hade Oettinger gjort sitt allra bästa att plugga in termer och lagar kring den digitala världen och det gick hyggligt för honom så länge han bara höll sig till inlärt manus.

Karmenu Vela (miljö och fiske) svävade på målet lite för ofta i en uppvisning av allmän okunskap på sitt område medan Corina Cretu (regionpolitik) och Maros Sefcovic (transport) höll sig till manuset och EU-jargong så att de tråkade ut sina lyssnare.

Johannes Hahn ( utvidgning och grannskapspolitik) klämde i med Ryssland-kritik för att motbevisa alla som sagt att han är alltför ryskvänlig för att få vara ansvarig för EUs Ukraina-relationer. Sedan meddelade han att det blir ingen fler nya EU-medlemmar framöver (så där fick Serbien och Turkiet besked).

Dimitris Mavropoulos (asyl och flyktingfrågor), misstänkt för att vara en riktig hök på sitt område styrde hyggligt väl runt utlagda minor så länge han höll sig till det manus som ordförande Junckers folk preparerat för honom. Inget Fortress Europe med honom i täten, det lovade han!
Han verkade däremot inte alls förstå frågorna när ledamöter undrade om att skapa legala vägar in i EU. I hans huvud var bara högutbildade invandrare välkomna legalt medan frågeställarna talade om sätt att minska farliga båtfärder över Medelhavet.
Men sedan försökte han hämta upp sin diplomatiska miss genom att entusiastiskt hålla med om att det vore en toppenide att låta asylsökande lämna in ansökningar på EU-ambassader världen runt.
Obetänksamt av Mavropoulos, Juncker välkomnar förmodligen inte den politiska striden som ett sånt förslag skulle utlösa.

Den snälle doktorn Vytis Andriukaitis (folkhälsa och livsmedelssäkerhet) kunde sitt ämne  bättre än parlamentarikerna som frågade ut honom men avhöll sig ändå från att lova alltför mycket eller vara alltför tydlig (väl briefad av Juncker på den punkten, gissade Marit Paulsen).
Paulsen var ändå nöjd, hon ser en bundsförvant i kampen för djurhälsa och mot riskabel medicinanvändning.

Och Cecilia Malmström? Tja, trots en utmärkt insats i vad hon själv kallat ”torktumlaren”, blir vad som överlever det som hände utanför förhöret.
Genom att ändra i hennes skriftliga svar till parlamentet utan att ens varsko henne, har Junckers folk har fått henne att framstå,  i både parlamentets och amerikanska handelsförhandlares ögon, som en lam anka – ingen idé att prata med, lika bra att gå direkt till Sellmayr/Juncker om man vill veta vad som egentligen gäller.
Malmström börjar sin mandatperiod i en verkligt brant uppförsbacke.

This entry was posted in Europaparlamentet, Övrigt and tagged , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.