Löfven prövar facklig stridstaktik på EU

Regeringen Löfven inför gränskontroller.
För att Migrationsverket har bett om det.
Fast Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson säger att det har han inte gjort (till TT, torsdag morgon).
Eller…
Jo, det har han och det var för att fånga upp ensamkommande flyktingbarn som tycks försvinna ut i det blå… fast tyvärr var siffrorna han lagt ut på antal barn alldeles för höga men det kan bero på att en del barn som står och väntar i kön i Trelleborg på att bli registrerade tröttnar på att vänta och själva beger sig till ett helt annat flyktingmottagande och då blir registrerade två gånger…

Eh, va?
Hur som helst.
Myndigheterna har begärt det.

”Vi ska ha kontroller på tågen från Danmark och vid passagerarfärjorna men inte vid flygplatserna och inte mot Finland eller Norge”, säger Stefan Löfven.
”Fast förresten! Det bestämmer förstås inte jag, det är ju  helt och hållet myndigheterna som avgör var det finns BEHOV”, rättar sig Löfven.

De samma myndigheter alltså, som har – eller inte har – begärt att få gränskontroller för att få ordning på de ensamkommande barnen som försvinner i stort antal.
Eller i lite mindre antal.

”Vi får ordning och reda!, säger Löfven.
Fast vållar trafikkaos.
Och köer.
Och förbryllar polisen som snabbt måste omdirigera personal och som inget fick veta i förväg utan togs på sängen i går eftermiddag när nyheten läckte ut.

”Ni får fler flyktingar”, retas norska och danska politiker som snabbt räknat ut att när Sverige tvingar alla ankommande att söka asyl eller vända om, så hamnar de flyktingar som är på väg till Norge och Finland också i Sverige.

Men det blir i alla fall ordning och reda.

”Alla andra EU-ledare har frågor”, myser statsminister Stefan Löfven från EU-toppmötet som pågår just nu – igår kväll och idag – på Valletta, Malta.

Är det fler än jag som tror att Stefan Löfvens märkligt tajmade gränskontroller  inte alls syftar till ordning och reda utan är ett utspel riktat mot övriga EU-länder i den glada förhoppning att de ska ta Löfvens tidigare varningar på allvar och inse att de borde ”ta större ansvar”.
Eller som inrikesminister Ygeman uttryckte det igår kväll: ”Tanken är att det ska sammanfalla med att EU-länderna tar större ansvar”.

Är vad vi ser i aktion här Löfven som försöker sig på beprövad facklig stridstaktik med varsel och strejkhot?

This entry was posted in Fritt o rörligt, Sverige och EU and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.