Lycka på aktiemarknaden

Igår blev det ”rally” på bankaktier när investerarna fick höra talas om nya räddningsåtgärder som EU-länderna diskuterar.

Det var den pålitliga Financial Times som tipsade om EU-diskussionerna. Under rubriken ”Europa tänker det otänkbara för att lösa krisen”, skrev tidningen om de olika lösningar som är på gång.

En del förslag kan tas redan i oktober!, Det hade tidningen från säker källa i Bryssel.
Andra nyhetsmedia hoppade upphetsat på den spännande nyheten och fick likaså säkra källor att bekräfta att det kan bli beslut redan i oktober.

Ingenting i Financial Times´ artikel är fel men allt är gamla nyheter. Euroländerna har diskuterat de här förslagen hela sommaren.
Några förslag är redo att klubbas på EU:s toppmöte i oktober.
Andra idéer (från Merkel och Sarkozy) har van Rompuy fått besked på att lägga fram som formella förslag på samma möte. 

Allt det här har stått i tidningarna många gånger medan diskussionerna pågått. Det har stått beskrivet i detalj i Financial Times, gång på gång.

Ändå denna upphetsning på aktiemarknaderna när man ompaketerar gamla nyheter?
Det är inte svårt att räkna ut att uppgången kommer förbytas i en dramatisk nedgång i oktober. 

Känner vi EU rätt, så blir det ingen enkel lösning i oktober. EU fungerar inte så. 27 – eller i euro-frågan 17 – självständiga länder tar inga snabba, tydliga beslut.
De diskuterar, förhandlar, kohandlar… och tar till slut en ganska blek kompromiss.

IMF-mötet i Washington fick Europa klasstryk – alla tog tillfället att läxa upp européerna. ”Har ni inte förstått att det är hög tid att ta snabba, tydliga beslut?”
USA:s finansminister Geithner, svenske Anders Borg, kineser, brasilianare, ryssar… alla visste bättre hur det borde göras.

Merkel skulle älska att ta snabba beslut! – om hon bara fick sitt eget parlament med sig, plus förstås, parlamenten i 17-27 andra länder.
Det är där svårigheten ligger.

I väntan på att européerna går över till ett Europas Förenta Stater
där det är möjligt att fatta snabba beslut, kanske vi skulle uppfinna en bättre kapitalism där spekulanterna faktiskt börjar läsa mer i  tidningarna än bara rubrikerna.

This entry was posted in Euron and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.