Maggie minns vi

Vi Bryssel-korrar trängdes alltid på de brittiska pressbriefingarna efter EU-toppmöten på Margaret Thatchers tid.
Det gjorde vi för att hon var alltid bestämt emot… vad som än hade diskuterats på toppmötet. Så hade vi den ena sidan av saken

Men vi trängdes och knuffades lika mycket för att hon stod för god politisk underhållning. När hon meddelade sin åsikt kom den garanterat i form av ett slagkraftigt citat som var ett nöje att föra vidare.

I Dublin 1990, ett halvår efter Berlinmurens fall, hade en överväldigande majoritet av stats- och regeringscheferna beslutat sig för att EG borde bli en politisk union.
Vi begrep bara inte hur Margaret Thatcher hade kunnat sätta sin namnunderskrift på att inkalla en regeringskonferens för  att skapa en politisk union.

Det var enkelt, förklarade hon för oss. Ingen av herrarna i salen visste vad en politisk union var, så det var ingen risk för att det skulle sluta i en sådan.
”They just went to say: ´Well, we want political union; we don’t know quite what it is but we must have it!´

Sedan valde hon ut en journalist för att ställa en fråga. Hon hade en slagfärdig replik i åtanke men journalisten klantade sig.
– Jo, sa journalisten, var det inte så att Jacques Delors… att han kritiserade… att han sa..
– Vad sa han? Säg exakt vad han sa, så ska jag svara.
– Jo, han sa att ni var alltför negativ.
– Hörnu, jag vet precis vad han sa så jag ska tala om vad jag svarade. Han sa att om jag skulle ta upp allt man inte borde göra så skulle Gud aldrig ha skapat Adam. Och på det svarade jag att Gud gjorde också ett mycket bättre jobb när han tänkt efter först och skapade Eva!

I dessa dagar är det ekande tomt i salen när brittiske premiärministern håller presskonferens efter EU-toppmöten. David Cameron är också alltid emot – men han är inte underhållande.

 

This entry was posted in Övrigt and tagged , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.