Nog var det bättre förr?

Mina franska vänner håller inte med men jag undrar om inte förbundskansler Angela Merkel känner som jag: Åh, om Nicholas Sarkozy vore här!

Hans efterträdare Francois Hollande hade fel när han lovade i sin valkampanj att han skulle kunna lägga om den europeiska politken, för att ”Frankrike är inte vilket land som helst i Europa, en fransk statschef är inte vem som helst.”

Jo. Härmed bevisat av Hollande själv, det räcker inte med att leda Frankrike för att få inflytande i EU.

Hollandes ”seger” på sitt första EU-toppmöte för ett år sedan med en europeisk tillväxtpakt var bestod i att Barroso som pekade på vilka strukturfondspengar som låg kvar och skvalpade i kassan, redan vikta för tillväxtprojekt.

Hans nästa stora uppgörelse var EU:s sjuårsbudget som togs i februari. Där förlorade Frankrike på i stort sett varenda punkt.

Hollandes vallöften om satsningar för att få igång den franska ekonomin istället för Sarkozys nedskärningar blev snabbt pinsamma att påminna sig.
Hans kamp för att få EUs accept på att slippa skära ner mer än han redan tvingats till i offentliga utgifter har varit plågsam att bevittna.

När hans socialistiska partikamrater blir smått rasistiska och direkt oförskämda i sina angrepp på Angela Merkel, tvingas han ducka i skam.

Men tråkigast av allt är bristen på nya idéer och initiativ. Europa behöver ett fungerande Frankrike och Merkel behöver en lekkamrat.
Finns det inga fler som Sarkozy?

This entry was posted in Övrigt and tagged , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.