Nu blev det krångligt

Statsminister Fredrik Reinfeldt kom i februari hem som vinnare från ett EU-toppmöte om EU:s sjuårsbudget.
Han hade uppnått att EU:s budget blev mindre och dessutom mer modern eftersom jordbruksstödet skars ned (det är omodernt att producera mat) och forskningen fick mer. Plus en extra fond för ungdomsarbetslösa.
Bingo?

Nja.
Det där med att jordbruksstödet skärs ned, visar sig slå hårt mot  både miljöarbetet och landsbygdsprogrammet (delar av denna budgetpost).
Svenskarnas hatobjekt nummer ett –  direktstödet till jordbrukarna – minskade faktiskt mycket lite.
Det var de andra två posterna som åkte på stryk.

Förutom miljöarbete, vilket vi svenskar brukar gilla, så har vi alltså ett landsbygdsstöd som  stöder andra näringar än jordbruk på landsbygden, t ex upplevelser och turism.
Och så är det förstås regeringens stora satsning med bredband till folket.

De här sakerna förlorar  nu 500 Mkr per år från EU. Den svenska regeringen valde sedan att inte utnyttja sin rätt att kompensera landsbygdsprogrammet. Nästa år minskar därför stödet till svensk landsbygd med 1,3 miljarder kronor.
Sverige har till ytan EU:s största landsbygd så Reinfeldt  kanske skulle ha varit lite mer på hugget där.

Dubbelt snuvad blev han – eller egentligen de svenska omoderna bönderna – genom att det direktstöd som faktiskt minskade, det såg flera länder till att få rätten att kompensera nationellt.
Lycka till i den konkurrensen, LRF!

Regionalprogrammen ligger kvar på samma nivå men  den svenska staten tänker ta 15 procent  ur den svenska potten för sina egna statliga satsningar.
Som när UD plockar pengar ur biståndsbudgeten, liksom.

Komplicerande faktor dock, regionstödet urholkades vilket betyder att Öst- och centraleuropa också får mindre stöd – i en tid när de redan har svårt att utnyttja EU-stöden eftersom de har dåligt råd att matcha med statliga pengar.
Det kunde ju vi strunta i – liksom Reinfeldt med riksdagens stöd gjorde i EU-förhandlingarna – men faktum är att svenska företag tar hem mängder av kontrakt i Östeuropa när de här stöden ska förverkligas.

Hur som helst, det är ju kris i Europa. EU.s stats och regeringschefer  införde därför helt modernt en helt ny Fond för Ungdomsarbetslösa vilket plockades loss 60 mdr euro till. Den ska gå till regioner som har fler än 25 procent ungdomsarbetslösa.

Och tro det eller ej,  dit räknas Skåne-Blekinge, Norra mellansverige och Mellersta Norrland.

Det är krångligt att få ihop en begriplig  budget.

This entry was posted in Sverige och EU and tagged . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.