P1 om eurodebatten – skrämmande

Det var rent skrämmande hur många felaktigheter P1:s nyhetsprogram på fredageftermiddagen lyckades klämma in i sin diskussion om euron.

Reportern, de utfrågande studiovärdarna, de två tillfrågade svenska politikerna – ingen hade en siffra rätt.

(För övrigt var det hisnande att det tog P 1 en hel vecka att upptäcka bomben som Tyskland och Frankrike släppt, högst offentligt på en presskonferens, under ett EU-toppmöte som flera svenska journalisterna bevakade…)

Utan att gå in på  raden av fel och missförstånd (för mer om själva ”bomben”, läs här) så finns det en insikt som inte kan få glömmas bort i en fortsatt svensk diskussion om euro-zonen.

SVERIGE ÄR INTE MED I EURON.

Okej?
Så när finansutskottet i riksdagen kräver att statsminister Fredrik Reinfeldt ska ta avstånd från det tysk-franska inititativet, kanske den insikten bör ingå i deras upplägg.

Tysklands och Frankrikes förslag – vilket är mer av ett ultimatum (inte i detaljerna men i syftet som måste uppnås) – riktar sig bara till andra euro-länder.
De vill göra en överenskommelse euro-länder emellan. Inte blanda in EU.

Gissa hur intresserade de är av Reinfeldts åsikt om saken… på en skala?

Därmed inte sagt att Sverige inte ska följa diskussionen nära, för den angår oss. Och den kan komma att spilla över till EU-länder efter hand.

Vi kan förstås inte följa den riktigt intimt. Euroländernas finansministrar höll ett möte om initiativet förra veckan redan.
Anders Borg fick bara vara med på middagen efteråt.

Euroländernas stats- och regeringschefer planerar ett toppmöte om initiativet den 11 mars.
Tills vidare sägs inget att Reinfeldt är välkommen.

Franske presidenten Nicholas Sarkozy har sagt rent ut att han inte vill ha icke-euroländer i närheten. Tyska förbundskanslern Angela Merkel brukar vara mindre kitslig.
  
Men det kan väl vara en bra idé om svenska politiker läser andra tidningar än de svenska, dagarna kring den 11 mars?  Så behöver de inte svara så befängt som Marita Ulvskog och Anna Kinberg Batra gjorde i P1 i fredags.

This entry was posted in Euron and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.