Parlaments-Schulz och TTIP-underligheter

Talmannen i Europaparlamentet, Martin Schulz, tog till en högst ovanlig åtgärd när han dagen innan omröstningen i plenum om TTIP, lyfte bort den från dagordningen.

Den saken rör upp mycket damm. Anhängarna av TTIP är ilskna, kritikerna mot TTIP  jublade först men rasade sedan.

Själv låter Schulz hälsa via sin kabinettschef att han ”bett” handelsutskottet att lyfta bort omröstningen eftersom det fanns så många ändringsförslag och de borde ge sig själva mer tid att fundera över dessa.
Intressant nog skickade hans partikollega Bernd Lange (s), rapportör i ärendet, ut ett pressmeddelande där han säger sig välkomna  talmannens beslut att ställa in.

För övrigt fanns det tydligen 161 ändringsförslag.
Det är inget ovanligt alls i Europaparlamentets omröstningar.

Christofer Fjellner (m) som för några veckor sedan gladde sig åt att handelsutskottet enats om en resolution som ger  EU-kommissionen stöd för fortsatta handelsförhandlingar med USA, blev inte glad över den uppskjutna omröstningen.
Han kallar det sosse-haveri och tänker sig att omröstningen ställdes in för att s-flygeln riskerade att förlora frågan om investerarskyddet, ISDS.

”Sosse-haveri” är nog rätta ordet för det. Men frågan är om omröstningen inte ställdes in av precis motsatt skäl.

Logiken säger att om Europaparlamentets plenum idag hade röstat  för att stödja TTIP och ISDS så kunde saken läggas till handlingarna och EU-kommissionen fortsätta förhandla som hittills.
Så om alla igår varit säkra på att resolutionen skulle stödja de pågående förhandlingarna, fanns ingen anledning att stoppa omröstningen.

Däremot, om det fanns risk för att plenum skulle ha röstat mot delar av det som diskuteras att ingå i avtalet – att sosse/vänsterflygeln är störst på den här punkten  – då hade utgången vållat verkliga problem.

EU-kommissionen och handelskommissionär Cecilia Malmström kan ju inte fortsätta förhandla fram ett avtal som de har  fått veta – så här i halvtid ungefär – underkänns av de flesta i Europaparlamentet.
Parlamentet har ju  som bekant veto om avtal med tredje land.

Enda skälet för talman Martin Schulz att stoppa omröstningen, vore om han trodde att hans egen flygel i parlamentet stod att vinna omröstningen.

Och varför skulle Martin Schulz göra något sådant?
Tja, kanske för att han personligen stödjer TTIP och ISDS?

Kanske för att hans statsöverhuvud, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som är varm anhängare av avtalet, har bett honom ingripa?

Eller för att hjälpa sin gode vän, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och EPP-gruppen för att vinna deras stöd för att få sitta kvar som talman även nästa mandathalva?

Vi  får förhoppningsvis läsa svaret i hans memoarer en dag.

This entry was posted in Europaparlamentet and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Parlaments-Schulz och TTIP-underligheter

  1. Pingback: DÖ finns i Europaparlamentet också | EU-merabloggen

  2. Pingback: Det verkliga hotet mot ISDS är EU-domstolen | EU-merabloggen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.