Rådet till Reinfeldt: Fjäska, fjäska, fjäska

Statsminister Fredrik Reinfeldt fick inte lång tid på sig att bestämma och förankra sitt beslut om vad Sverige ska göra nu när EU tycks dela upp sig i ett A-lag och ett B-lag.

Men det finns råd att hämta. Två forskare på Utrikespolitiska institutet, Björn Fägersten och Dennis Nottebaum, går noga igenom alla möjligheter i en nyutkommen skrift (Surviving the Euro-crisis, A Strategy for Sweden).

De landar i åsikten att Reinfeldts enda chans blir att söka sig allierade för att rädda lite av det inflytande över EU-politiken som en EU-medlem ändå behöver ha.
Fjäska, med andra ord.

Att hänga på Baltikum och Finland, föreslås som en möjlighet. Att satsa på Polen är en annan. Kanske göra ett försök att få in en fot hos Angela Merkel, hon verkar ju gilla Fredrik?

Nackdelen med det sistnämnda är förstås att Angela Merkel har en hel del andra bekymmer att hantera, utöver ett svenskt inflytande över kommande EU-beslut.

De aktar sig noga för att föreslå en allians med Storbritannien, tydligen medvetna om att brittiskt inflytande över övriga EU är nere på absolut bottenmärke.

Deras syn på Storbritannien delas av redaktören Philip Stephens på Financial Times som gör en liknande genomgång över vilka möjligheter som står öppna för premiärministern David Cameron.
 Han landar i något liknande: Sök allianser. Kanske med Mario Monti, en man som fortfarande är artig mot britter?
En nackdel med det är att Monti inte tänker stanna länge i jobbet som italiensk premiärminister.

Reinfeldt och Cameron gjorde ett försök att svetsa samman utanför-länderna i oktober, höll en egen middag på tio i Bryssel.
Men är 10-gruppen verkligen något att hålla i handen?

När Merkozy på torsdag/fredag frågar icke-euroländerna om de vill vara med eller inte i den tajta union som ska kontrollera ländernas finanser – ett slags Euro Plus Pakt II – så kan vi se hur det gick i mars i år, när duon frågade samma länder om de ville vara med i Euro Plus Pakt I:
Sverige sa nej.
Storbritannien sa nej.
Tjeckien sa nej. Ungern sa nej.
De andra sex icke-euroländerna, från Danmark till Polen, sa ja. 

B-laget riskerar att bli glest besatt.

This entry was posted in Euron, Sverige och EU and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.