Rätt ogenerat väl, Tyskland?

Tyskland införde fredag kväll en nyhet för euroländer med krisande banker. Spararna får vara med och betala för att rädda bankerna.
Mellan 6,75 och 10 procent av sparkapitalet insatt på ett bankkonto ska beslagtas för att lösa ut Cyperns banker.
Detta är Tysklands villkor för att bevilja den krisande ön ett räddningslån.

Det är rättsvidrigt och etiskt fel på så många plan, att tvinga kunder betala för en tjänsteleverantör som misskött sig (medan bankernas ägare än en gång klarar sig undan).
Risken är uppenbar att beslutet leder till en massflykt från grekiska, portugisiska eller spanska banker. Madrassen är säkrare än bankkontot.

Någonstans mellan en fjärdedel och hälften av insättningarna i Cyperns banker sägs  komma från ryssar som i många fall ska vara kriminella.
Det är möjligt.
I en rättsstat gör man förstås polisutredningar och inväntar domstols beslut innan man beslagtar pengar från kriminella aktiviteter.

Men nu är det tysk inrikespolitik som avgör i Europa. Med ett tyskt val i september har den socialdemokratiska oppositionen valt att kräva hårda tag för att ”använda tyska skattebetalares pengar” till att rädda ännu ett euroland.
Förbundskansler Merkel har accepterat det.
Och utan trogna följeslagare i andra rika euroländer som Holland och Finland hade det inte gått.

Att EU också vridit om armen på Cypern för att få dem att höja bolagsskatten från 10 till 12,5 procent är inte snyggt men godtagbart. Länder som väljer låg skatt för att konkurrera om företagsetableringar har själva agerat  illojalt mot den gemensamma marknaden där villkoren ska vara lika.
Notera ändå att Irland inte lät sig tvingas till detsamma när deras skuldkris var som värst och de utsattes för samma press.

Man kan inte låta bli att undra hur hämnden för det tyska uppförandet kommer att se ut, den dag som de europeiska länderna har fått sina ekonomier i ordning igen och kan be Tyskland dra åt helvete…
I en demokratisk omröstning förstås, med kvalificerad majoritet.

This entry was posted in Utrikespolitik and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.